Puutarhatuotteiden varastointituki on haettavissa Vipu-palvelussa 2.–13.11.2020

19. lokakuuta 2020

Tukea puutarhatuotteiden varastointiin voi hakea tänä vuonna ensimmäistä kertaa verkossa. Tukea haetaan viljelijöiden verkkoasiointipalvelu Vipussa (https://vipu.ruokavirasto.fi) marras- ja joulukuun puutarhatuotteiden varastomäärien perusteella. Tukeen oikeuttavia puutarhatuotteita ovat kiinankaali, kyssäkaali, lanttu, mukulaselleri, nauris, omena, palsternakka, porkkana, punajuuri, punakaali, purjo, ruusukaali, savoijinkaali, sipuli ja valkokaali.

Tukea voi hakea viljelijä, jolla on vähintään yksi hehtaari puutarhakasvien viljelyalaa. Varastoitujen tuotteiden tulee olla viljelijän itsensä tuottamia. Varastointiin käytettävän varaston on oltava hänen hallinnassaan ja täytettävä sille asetetut vaatimukset. Tukea hakevan viljelijän tulee olla yli 18-vuotias. Jos tukea haetaan yhteisölle, vähintään yhden yhteisön jäsenistä on oltava yli 18-vuotias.

Tukisumma määräytyy varastomäärien keskiarvosta

Viljelijän on pidettävä kirjaa varastoitavista tuotteista 1.11.–31.12.2020. Tuen määrä lasketaan marras- ja joulukuun puutarhatuotteiden varastomäärien keskiarvosta. Tukea hakiessaan viljelijä ilmoittaa marraskuun varastomäärän 1.11. tilanteen mukaan. Hakijan on ilmoitettava lisäksi viimeistään 29.1.2021  varastomäärät 15.12. tilanteen mukaan.  Joulukuun varastomäärän ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä, jos varastoissa ei joulukuussa ole enää tuotteita. Sekä hakemuksen että joulukuun varastomääräilmoituksen voi tehdä Vipu-palvelussa.

Varastointitukea maksetaan koko Suomessa. Tukialueella AB varastointituki maksetaan Etelä-Suomen kansallisena tukena ja tukialueella C pohjoisena tukena. Satoa tuottavan pellon sijainti määrää sen, kumpaa tukea viljelijä saa varastoimistaan puutarhatuotteista.

Tuki maksetaan arviolta maalis–huhtikuussa 2021. Puutarhatuotteiden varastomäärä ja varaston tyyppi vaikuttavat maksettavan tuen määrään. Tukea voi saada enimmillään seuraavasti:

  • Koneellisesti jäähdytetty varasto tukialueella AB: 10,0 euroa/m3 ja tukialueella C 14,2 euroa/m³
  • Muu varasto tukialueella AB: 6,2 euroa/m3 ja tukialueella C 8,8 euroa/m³.

Vipu-palvelussa käyttökatko 6.–8.11.

Vipu-palvelussa sekä muissa maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan asiointipalveluissa on huoltokatko viikonloppuna 6.–8.11.2020. Huoltokatkon aikana Vipussa ei voi tehdä varastointituen hakemuksia. Ruokavirasto pahoittelee katkosta aiheutuvaa haittaa.

Myös paperihaku mahdollinen

Ruokavirasto kannustaa asioimaan verkossa, mutta tukea voi halutessaan edelleen hakea myös paperilomakkeella. Hakulomakkeen 228 ja joulukuun varastomääräilmoituslomakkeen 228B voi tulostaa ruokavirasto.fi-sivustolta. Hakemus ja ilmoituslomake toimitetaan Varsinais-Suomen tai Pohjanmaan ELY-keskukseen tai Ahvenanmaalla valtionvirastoon. Hakulomakkeen 228 palautusaika päättyy 13.11.2020 ja ilmoituslomakkeen 228B palautusaika 29.1.2021. 

Lomake 228 (ruokavirasto.fi: Viljelijät | Tuet ja rahoitus | Puutarhatuotteiden varastointituki)
Ilmoituslomake 228B   

Lisätietoja Ruokavirastosta:
Ylitarkastaja Lea Anttalainen
040 824 1373
lea.anttalainen@ruokavirasto.fi