Viljelijätukien ennakoiden maksaminen alkaa 1.10. luonnonhaittakorvauksella

15. syyskuuta 2020

Ruokavirasto aloittaa luonnonhaittakorvauksen ennakoiden maksamisen maatiloille 1.10.2020. Luonnonmukaisen kasvintuotannon ennakoiden maksaminen alkaa puolestaan 8.10.2020. Viljelijät saavat maksuja tileilleen ensimmäisestä maksupäivästä lähtien sitä mukaa, kun kunnat ja ELY-keskukset hyväksyvät maksuaineistoja.  Maatilalleen maksetut tuet viljelijät voivat tarkistaa Vipu-palvelusta.

Ennakkomaksujen osuus on 85 prosenttia korvauksen määrästä. Normaalisti ennakkona voidaan maksaa 75 prosenttia korvauksesta, mutta osuus on suurempi EU-komission esittämän poikkeuksen ansiosta. Poikkeus on ollut käytössä myös vuosina 2015–2019, joten edeltäviin vuosiin nähden ennakoiden osuus pysyy nyt ennallaan.

Luonnonhaittakorvauksen ennakkoa maksetaan viljelijöille yhteensä noin 420 miljoonaa euroa. Korvauksen loppuosan (noin 15 %) Ruokavirasto maksaa joulukuussa.

Luomusitoumuksiin oli tänä keväänä mahdollista hakea vuoden jatkoaikaa, joten sitoumusten käsittely vie tavallista enemmän aikaa ELY-keskuksissa. Luomukorvaus maksetaan sen vuoksi hieman viime vuotta myöhemmin.  Luonnonmukaisen kasvintuotannon korvauksen ennakkomaksujen yhteissumma on noin 39 miljoonaa euroa. Korvauksen loppumaksun (noin 15 %) hakijat saavat touko–kesäkuussa 2021.

Luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotukset ja luonnonmukaisen kotieläintuotannon korvaukset Ruokavirasto maksaa eläintiloille touko–kesäkuussa 2021. 

Loppusyksyn maksuaikataulu pysyy ennallaan

Ruokavirasto maksaa lokakuun aikana myös porotalouden eläinkohtaisen tuen ja mehiläistalouden pesäkohtaisen tuen.

Marraskuussa käynnistyvät ympäristökorvauksen, eläinten hyvinvointikorvauksen ja metsämarjojen ja -sienten varastointituen maksut. Ympäristökorvauksen ennakoiden osuus on 85 prosenttia korvauksen määrästä.

Joulukuussa maksettavina ovat perustuki, viherryttämistuki, nuoren viljelijän EU-tuki, peltokasvipalkkio, EU:n eläinpalkkiot, kansalliset peltotuet, luonnonhaittakorvauksen loppumaksu ja ympäristötuen erityistukisopimukset.    

Viljelijätukien tavoitteellinen maksuaikataulu, syksy 2020

Lisätietoja Ruokavirastosta:
Ylitarkastaja Teppo Jauhiainen
040 714 5855
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi