Viljelijöiden päätukihaku on alkanut – poikkeustilanteessa tuet kannattaa hakea hyvissä ajoin

27. huhtikuuta 2020

Viljelijöiden päätukihaku on alkanut verkkoasiointipalvelu Vipussa. Hakemuksen lähetykseen maatiloilla on aikaa kesäkuun puoliväliin asti.

Valtaosa viljelijöistä lähettää yleensä tukihakemuksensa kahden viimeisen hakuviikon aikana. Tänä vuonna on hyvä huomioida, että verkkoyhteydet ovat kuormittuneet poikkeustilanteessa suuren käyttäjämäärän takia, joten hakemuksen tekoa ei kannata jättää viime hetkiin.

- Kannustamme viljelijöitä hakemaan tuet Vipu-palvelussa hyvissä ajoin. Jos muutoksia tulee tukihakemuksen lähetyksen jälkeen, kaikkia hakemuksen tietoja voi muuttaa viimeiseen hakupäivään asti, sanoo maatalousosaston johtaja Jukka Pekonniemi.

Hakemus kannattaa tehdä Vipu-palvelussa, jossa apuna ovat tukihaun tarkisteet ja Vipuneuvoja. Vipuneuvojaa voi hyödyntää jo kevättöiden aikaan esimerkiksi lohkoille viljeltävien kasvien suunnittelussa. Vipu-palvelussa on käytettävissä myös alustava tukiarvio.

Tarvittaessa tukia voi hakea myös paperilomakkeilla, jotka voi postittaa kuntaan tai lähettää sähköpostin liitteenä.

Sitoumusten ja sopimusten jatkovuodet haettavissa

Vuonna 2015 tehdyt ympäristösitoumukset ja -sopimukset sekä luomusitoumukset päättyvät 30.4.2020. Viljelijät voivat hakea päätukihaussa sitoumuksille ja sopimuksille jatkoa, jolloin ne säilyvät ennallaan 30.4.2021 asti.

Vipu-palvelussa sitoumusten ja sopimusten voimassaoloaika näkyy jo pidennettynä. Jatkovuoden haku on kuitenkin vahvistettava päätukihaussa Vipun Hae tukia -osiossa.

Tukiasiat hoidetaan verkossa ja puhelimitse

Vipu-palvelussa asiointiin viljelijät saavat tarvittaessa apua omasta kunnastaan. Yhteydenottolinkki on saatavilla Vipu-palvelussa. Viljelijä voi valita, haluaako apua kunnasta puhelimitse vai sähköpostitse. Kuntien maaseututoimistoilla ei kannata asioida poikkeustilanteen aikana.

Maatila voi myös valtuuttaa neuvojan tekemään tukihakemuksen puolestaan Vipu-palvelussa. Lisäksi Neuvo 2020 -neuvontakäynti voidaan toteuttaa sähköisen etäyhteyden kautta, esimerkiksi WhatsApp-videon tai Microsoft Teamsin avulla. Viljelijä voi valita neuvojan neuvojarekisteristä ja sopia hänen kanssaan, miten neuvonta toteutetaan.

Lisätietoja viljelijälle

Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset
Vipu-palvelun käyttöohjeet

Lisätietoja medialle

Tietojärjestelmäasiantuntija Maria Jukkola
040 186 8272
maria.jukkola@ruokavirasto.fi