EHV-1 viruksen aiheuttamaa virusaborttia todettu Suomessa

14. toukokuuta 2019

Hevosen herpesvirus 1 (EHV-1) on todettu luomisen syyksi Pohjois-Suomessa. Kyseessä on tänä vuonna ensimmäinen tietoon tullut tapaus. Diagnoosi varmistettiin laboratoriossa osoittamalla virus luodusta sikiöstä ja jälkeisistä.

Viime vuosina Suomessa on todettu EHV-1 viruksen aiheuttamaa virusaborttia eli keskenvarsomista enimmillään muutama tapaus vuodessa.

Herpesvirukset leviävät pääasiassa pisaratartuntana, mutta voivat levitä myös virusta sisältävien eritteiden likaamien käsien, vaatteiden tai tavaroiden välityksellä. EHV:n abortoima sikiö, jälkeiset ja kohtunesteet sisältävät runsaasti virusta ja ovat erittäin tartuntavaarallisia. Tartunnoille on tyypillistä, että virus jää elimistöön piilevästi ja voi aktivoitua myöhemmin stressin tai tiineyden yhteydessä. Virusabortin yhteydessä tartunnanlähteenä on tavallisimmin piilevästi infektoitunut hevonen, joka on alkanut erittää virusta stressin seurauksena. On myös mahdollista, että piilevästi infektoituneena ollut tamma abortoi, jos virus aktivoituu uudelleen tiineyden aikana. Abortointi tapahtuu yleensä 14 – 120 vuorokautta tartunnan jälkeen 6. – 11. tiineyskuukauden aikana. Tammalla ei tyypillisesti ole todettu sairauden oireita.

 

Tartunnan leviämisen ehkäisemisessä on suositeltavaa, että tamma ja siihen lähikontaktissa olleet hevoset pidetään erillään muista hevosista jopa 3 – 4 viikon ajan. Tilat sekä kaikki tavarat, joihin virusta on voinut levitä, on syytä pestä ja desinfioida huolellisesti. Hevosten terveydentilan tarkkailua on syytä tehostaa.

Lue lisää herpesvirustartunnoista