Päätukihaku viljelijöille avautuu 27.4.2020 – tukimaksut jatkuvat normaalisti

2. huhtikuuta 2020

Ruokavirasto huolehtii tukien hakemisen ja maksamisen sujumisesta poikkeustilanteessa. Viljelijöiden päätukihaun valmistelu jatkuu suunnitellusti. Päätukihaku avautuu 27.4. ja päättyy 15.6.

Ruokavirasto kannustaa viljelijöitä hakemaan tuet verkkoasiointipalvelu Vipussa. Maaseudun kehittämistukia voi hakea Hyrrä-palvelussa. Neuvo 2020 -neuvontakäynti voidaan toteuttaa sähköisen etäyhteyden kautta, esimerkiksi Whatsapp-videon tai Microsoft Teamsin avulla.

Viljelijätukien, maaseudun kehittämistukien ja markkinatukien maksut jatkuvat normaalisti. Ruokavirasto on varmistanut riittävät sijaisjärjestelyt tukien maksutehtävissä. Lisäksi virasto on ohjeistanut ELY-keskuksia maaseudun kehittämistukien käsittelystä poikkeustilanteessa. Jos poikkeustilanne aiheuttaa muutoksia esimerkiksi maaseudun kehittämishankkeen tai rahoitetun investoinnin toteutuksessa, tuensaajan tulee ottaa yhteyttä tuen myöntäneeseen ELY-keskukseen tai Leader-ryhmään.

Maksuvaikeuksissa oleva maatila voi hakea ELY-keskuksesta valtiontakausta pankkilainaan, joka helpottaa tilannetta toimintaympäristön muutosten aiheuttamissa taloudellisissa vaikeuksissa. Valtiontakausta voi hakea 30.4.2020 saakka lomakkeella 493.

Ruokavirasto päivittää ajankohtaista ja tarkentavaa ohjeistusta koronatilanteessa verkkosivustolleen osoitteeseen ruokavirasto.fi/korona. Tukiin liittyviä kysymyksiä ja vastauksia on koottu omalle sivulleen: Kysymyksiä ja vastauksia poikkeustilanteen vaikutuksista tukiin

Lisätietoja:
ylijohtaja Matti Puolimatka (maaseutulinja)
p. 040 762 5126
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi