Peltolohkoaineistoa käyttävä palvelu on avautunut uudelleen

10. heinäkuuta 2019

Ohjelmistoyritys 11latoa on avannut peltolohkot.fi-palvelun uudelleen käyttöön. Palvelu suljettiin kesäkuussa, kun palvelussa käytettävän Ruokaviraston peltolohkoaineiston todettiin sisältävän henkilötietoja, jotka eivät ole vapaasti julkaistavissa (Ruokaviraston tiedote 24.6.2019).

Peltolohkot.fi-palvelu voitiin avata uudelleen, sillä siihen on tehty henkilöiden tietosuojaan liittyviä parannuksia. Lisäksi Ruokavirasto ja 11latoa ovat sopineet, että Ruokavirasto toimii aineistoon sisältyvien henkilötietojen rekisterinpitäjänä ja 11latoa henkilötietojen käsittelijänä.

Peltolohkot.fi-palvelua käyttävät esimerkiksi viljelijät, urakoitsijat ja tutkijat. Palvelun aineisto perustuu Ruokaviraston ylläpitämään peltolohkorekisteriin. Rekisteri on maataloushallinnon valtakunnallinen rekisteri, johon on digitoitu kaikki peruslohkot, joista on maksettu pinta-alaperusteisia maataloustukia.

Selvitys peltolohkoaineiston vapaasta käytöstä jatkuu

Ruokaviraston tavoitteena on edistää aineistojen vapaata käyttöä. Virasto selvittää peltolohkoaineiston vapaaseen käyttöön liittyviä menettelyitä maa- ja metsätalousministeriön sekä tietosuojavaltuutetun toimiston kanssa. Ruokavirasto esittää myös valmistelussa olevaan maataloushallinnon tietojärjestelmälakiin muutoksia, joiden ansiosta aineisto voisi olla jatkossa vapaammin käytettävissä.

Lisätietoa Ruokavirastosta:
Tietohallintojohtaja Juha Antila
050 529 7975
juha.antila@ruokavirasto.fi

Lisätietoja peltolohkot.fi-palvelusta:
peltolohkot.fi
Sovelluskehittäjä Jaakko Koskenkorva
jaakko@11latoa.com