Viljelijätukien ennakoiden maksaminen alkaa 3.10. luomu- ja luonnonhaittakorvauksilla

9. syyskuuta 2019

Ruokavirasto aloittaa luonnonhaittakorvauksen ja luonnonmukaisen kasvintuotannon korvauksen ennakoiden maksamisen maatiloille 3.10.2019. Ennakkomaksujen osuus on 85 prosenttia korvauksen määrästä.

Normaalisti ennakkona voidaan maksaa 75 prosenttia korvauksesta, mutta osuus on suurempi EU-komission esittämän poikkeuksen ansiosta. Poikkeus on ollut käytössä myös vuosina 2015–2018, joten edeltäviin vuosiin nähden ennakoiden osuus pysyy nyt ennallaan.

Luonnonhaittakorvauksen ennakkoa maksetaan viljelijöille yhteensä noin 421 miljoonaa euroa. Korvauksen loppuosan (noin 15 %) Ruokavirasto maksaa joulukuussa.

Luonnonmukaisen kasvintuotannon korvauksen ennakkomaksujen yhteissumma on noin 37,5 miljoonaa euroa. Korvauksen loppumaksun (noin 15 %) hakijat saavat touko–kesäkuussa 2020.

Luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotukset ja luonnonmukaisen kotieläintuotannon korvaukset Ruokavirasto maksaa eläintiloille touko–kesäkuussa 2020. 

Syksyn maksuaikataulu pysyy ennallaan

Ruokavirasto maksaa lokakuun aikana myös loppuosan kasvihuonetuotannon tuesta, jonka ennakko maksettiin kasvihuoneyrittäjille huhtikuussa. Lokakuussa maksuun tulevat lisäksi porotalouden eläinkohtainen tuki ja mehiläistalouden tuki.

Marraskuussa käynnistyvät ympäristökorvauksen, eläinten hyvinvointikorvauksen ja kansallisten peltotukien maksut. Ympäristökorvauksen ennakoiden osuus on EU-komission esittämän poikkeuksen ansiosta 85 prosenttia korvauksen määrästä.

Joulukuussa maksettavina ovat perustuki, viherryttämistuki, nuoren viljelijän EU-tuki, peltokasvipalkkio ja EU:n eläinpalkkiot. Näiden tukien maksuaikataulu perustuu EU-säädökseen, joka edellyttää, että valvonnat ovat valmistuneet ennen maksujen aloitusta.  

Tiedot maksetuista tuista Vipu-palvelussa

Viljelijät saavat maksuja tileilleen ensimmäisestä maksupäivästä lähtien sitä mukaa, kun kunnat ja ELY-keskukset hyväksyvät maksuaineistoja.

Maatilalleen maksetut tuet viljelijät voivat tarkistaa Vipu-palvelusta.

Viljelijätukien tavoitteellinen maksuaikataulu, syksy 2019  

Lisätietoja Ruokavirastosta:
Ylitarkastaja Teppo Jauhiainen
040 714 5855
teppo.jauhiainen@ruokavirasto.fi

 

Tiedotetta on korjattu 9.9.2019 klo 13.  

Alkuperäisessä tiedotteessa kerrottiin, että luonnonhaittakorvauksen loppuosa maksetaan marraskuussa. Tiedotteeseen on korjattu oikea tieto: Luonnonhaittakorvauksen loppuosa (noin 15 %) maksetaan joulukuussa.