Järjestä ruokatapahtuma

Ruokailukuva.png

Jos suunnittelet ruokaan tai ravitsemukseen liittyvän tapahtuman toteuttamista paikallisesti, tutustu materiaalipankkiin. Sieltä löydät paljon ravitsemukseen liittyvää materiaalia, esimerkiksi valmiita esityksiä, lyhyitä videoita ja tilattavia esitteitä, joita voit hyödyntää paikallisessa toiminnassa. Alla on listattu esimerkkejä siitä, millä tavoin tapahtuman voi toteuttaa. Sen voi tehdä pienesti järjestämällä kunnan tiloissa tietoiskun tai suuresti järjestämällä yhteistyössä kunnan, kaupungin, seurakunnan, järjestötoimijoiden tai muiden yhteistyökumppanien kanssa sadonkorjuutoritapahtuman tai yhteisruokailutilaisuuden.

 

Kauppakierroksia ja maistiaisia 

Paikallinen taho kuten vanhusneuvosto pyytää paikallisen kauppiaan mukaan toteuttamaan kampanjaan. Kauppias järjestää kaupassa sovittuihin aikoihin esittelykierroksia, joissa tutustutaan esimerkiksi proteiinipitoisiin välipaloihin, valmisruokiin tai uusiin kasviproteiinin lähteisiin. Kauppias myös järjestää tuotteista maistiaisia, jotta osallistujat voivat kokeilla tuotteita.

Kaupan pihalla voidaan järjestää kauppiaan myötävaikutuksella erilaista toimintaa kuten lähituottajien syystori, jossa tarjoillaan edullisesti esimerkiksi kotimaisista juureksista tehtyä sadonkorjuukeittoa. Tapahtumaa voi toteuttaa yhteistyössä Marttojen ja Maa- ja kotitalousnaisten tai paikallisten eläkeläisyhdistysten kanssa.

 

Tietoiskuja ravitsemuksesta

Kunnan tiloissa kuten kirjastoissa tms. järjestetään tietoiskuja ikääntyneen ravitsemuksesta. Materiaalipankista saa valmiita esityksiä ja lyhyitä videoita, joita saa käyttää tietoiskuissa. Puhujaksi voi pyytää ravitsemuksesta kiinnostuneen paikallisen puhujan tai esimerkiksi kotitalousopettajan. Materiaalipankista löytyy myös pidempiä videoita ikääntyneen ravitsemuksesta, joita voi katsoa kunnan tiloissa yhdessä ja sieltä voi etukäteen tilata esimerkiksi Ikääntyneiden ravitsemusopas- lehtisiä jaettavaksi tilaisuudessa. Tilaukset: satu.jyvakorpi(a)ruokavirasto.fi

 

Sadonkorjuutori

Yhdessä kaupungin tai kunnan kanssa voi järjestää sadonkorjuutorin, jossa lähituottajat myyvät tuotteitaan. Tori voisi olla myös tarjolla edullisesti ruokaa esimerkiksi kotimaisista juureksista tehtyä sadonkorjuukeittoa, jota osallistujat voisivat syödä yhdessä.

 

Ruoanvalmistuskursseja

Kampanjaan osallistuvien yhteistyökumppaneidemme kuten Marttojen, Maa- ja kotitalousnaisten sekä kansalais- ja työväenopistojen kanssa voi yhteistyössä suunnitella ravitsemustieto- ja ruoanvalmistuskursseja. Kursseilla voi olla teemana esimerkiksi ikääntyneiden ravitsemus, ne voivat olla suunnattu miehille tai niillä voidaan tutustua uusiin kasvisproteiinilähteisiin tai proteiinipitoisiin välipaloihin.

 

Etäluentoja

Kampanjan yhteistyökumppaneita ovat myös Kansalaisopistojen liitto ja Ikääntyneiden yliopisto.  Ikääntyneiden yliopisto lähettää syksyllä suunnittelemamme luentosarjan ikääntyneiden ravitsemukseen liittyvistä aiheista useille paikkakunnille samanaikaisesti. Seuraa ilmoittelua ja kokoa oma porukka katsomaan lähetystä yhdessä. Yhteinen ruokailu luennon jälkeen hyvässä seurassa tekee hyvää. Materiaalipankista löytyy linkkejä asiantuntijoiden pitämiin ravitsemusaiheisiin luentoihin.

 

Marjastus- tai sienestysretki

Oletko innokas sienestäjä tai marjastaja? Tunnetko hyviä marjastus- tai sienestysmetsiä lähialueellasi? Haluatko järjestää yhteisen marjastus- tai sienestysretken lähimaastoon? Yhteinen retki voi jatkua yhteisellä ruokailulla, jossa hyödynnetään metsästä löydetyt antimet muutaman päivän päästä. Tapahtumapaikkana voi olla esimerkiksi kylätalot tai muut kunnan yhteistilat.

 

Teemalounas tai -ruokailu

Sovi kunnan, seurakunnan tai muun tahon kanssa ja järjestäkää yhdessä edullinen teemalounas tiettynä ajankohtana ikäihmisille. Järjestäjänä voi olla kunnan ruokapalvelu tai yksityinen ruokapalveluyrittäjä tai paikallinen ravintola. Ruokailuun voi yhdistää esimerkiksi tietoiskun ravitsemuksesta tai äänitetyn verkkoluennon, jota katsotaan yhdessä.

 

Ravitsemuksen teemapäivä kunnan, kaupungin tai seurakunnan kanssa

Sovi yhteistyöstä kunnan, kaupungin tai seurakunnan kanssa. Järjestäkää yhdessä teemapäivä ikääntyneen ravitsemuksesta, johon voi kuulua yhdessä ruokailua. Päivä voi nivoutua hyvin esimerkiksi vanhustenviikon aktiviteetteihin tai muuhun järjestettävään toimintaan. Meiltä saa oheismateriaalia ja oppaita kts. materiaalipankki.

 

Yhteistyö kunnan liikuntatoimen kanssa

Suunnittele yhteistyössä kunnan liikuntatoimen kanssa liikunnallinen iltapäivä ikäihmisille, johon kuuluu myös ravitsemustietoisku. Mitä tulee ottaa huomioon ruokailuissa, kun tulee jumppaan? Valmis esitys aiheesta löytyy materiaalipankista. Samalla kunnan liikuntatoimi voi esitellä ikääntyneille suunnattua toimintaansa ja jumpparyhmiä kohderyhmälle. Pitempiaikaisena aktiviteettinä voi olla myös ravitsemustiedon jakautuminen syksyn aikana kaikissa ikääntyneille kohdennetuissa liikuntaryhmissä. Tähän tarkoitukseen sopii hyvin ravitsemusopas ikääntyneille

 

Yhteisruokailuja

Järjestäkää yhteistyössä kunnan, seurakunnan, järjestöjen tai paikallisten ravintoloiden kanssa edullisia yhteisruokailuja, joihin voi osallistua suuri joukko ikäihmisiä. 

Sivu on viimeksi päivitetty 30.11.2023