Tuorehernekeitto
- 4 annosta
- 3 kpl keskikokoista jauhoista perunaa
- pala purjoa tai 1 sipuli
- 2–4 tl piparjuuritahnaa (tai pala piparjuurta)
- 1 rkl rypsiöljyä
- 500–600 g (2–3 pss) pakasteherneitä (8–10 dl herneitä)
- 7–8 dl vettä
- ½–1 tl suolaa
- ¼–½ tl rouhittua mustapippuria
- 100 g kevyttä ruohosipuli- tai yrttituorejuustoa (1/2 rasiaa)
- Kuori perunat (ja piparjuuri). Halkaise purjo, huuhdo, viipaloi ja jätä vihreä osa odottamaan.
- Kuullota purjon valkoista osaa öljyssä kattilassa, lisää vesi, suola, pippuri, lohkotut perunat (ja viipaloitu piparjuuri). Anna kypsyä hiljalleen poreillen noin 15 minuuttia, kunnes perunapalat ovat kypsiä.
- Soseuta keittopohja sauvasekoittimella, lisää herneet, kiehauta muutama minuutti ja soseuta hiukan, mutta ei kokonaan. Lisää myös tuorejuusto, piparjuuriraaste ja vihreä osa purjoa ja kypsennä viitisen minuuttia.
- Tarkista maku, koristele keittoannokset halutessasi purjorenkailla ja tarjoa täysjyväleivän kanssa.
Omenapannukakku
12 palaa
- 5 dl maitoa
- 1½ dl vehnäjauhoja
- 1 dl täysjyvävehnä- tai ohrajauhoja
- ¼ tl suolaa
- 1 rkl sokeria
- 2 kananmunaa
- 1 rkl rypsiöljyä tai pullomargariinia
- 3–4 omenaa
- 1 tl kanelia
- 2 tl sokeria
- Sekoita neste, jauhot, suola ja sokeri ja anna turvota ½ tuntia.
- Sillä välin voit käsitellä omenat. Poista omenoiden siemenkota ja viipaloi omenat.
- Vatkaa taikinaan munat ja kytke uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Levitä leivinpaperi pienelle uunipannulle (noin 22 x 32 cm) ja voitele se.
- Kaada taikina pannulle, levitä päälle omenaviipaleet ja ripota päälle kanelia ja sokeria.
- Paista uunin keskitasolla noin puoli tuntia, kunnes saa kaunista kullanruskeaa väriä.