Tuorehernekeitto

Kuvassa tuorehernekeitto, sekaleipää, päällä levitettä ja paprikaa, maito, omenapannukakku

Tuorehernekeitto

  • 4 annosta
  • 3 kpl keskikokoista jauhoista perunaa
  • pala purjoa tai 1 sipuli
  • 2–4 tl piparjuuritahnaa (tai pala piparjuurta)
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 500–600 g (2–3 pss) pakasteherneitä (8–10 dl herneitä)
  • 7–8 dl vettä
  • ½–1 tl suolaa
  • ¼–½ tl rouhittua mustapippuria
  • 100 g kevyttä ruohosipuli- tai yrttituorejuustoa (1/2 rasiaa)
  1. Kuori perunat (ja piparjuuri). Halkaise purjo, huuhdo, viipaloi ja jätä vihreä osa odottamaan.
  2. Kuullota purjon valkoista osaa öljyssä kattilassa, lisää vesi, suola, pippuri, lohkotut perunat (ja viipaloitu piparjuuri). Anna kypsyä hiljalleen poreillen noin 15 minuuttia, kunnes perunapalat ovat kypsiä.
  3. Soseuta keittopohja sauvasekoittimella, lisää herneet, kiehauta muutama minuutti ja soseuta hiukan, mutta ei kokonaan. Lisää myös tuorejuusto, piparjuuriraaste ja vihreä osa purjoa ja kypsennä viitisen minuuttia.
  4. Tarkista maku, koristele keittoannokset halutessasi purjorenkailla ja tarjoa täysjyväleivän kanssa.

 

Omenapannukakku
12 palaa

  • 5 dl maitoa
  • 1½ dl vehnäjauhoja
  • 1 dl täysjyvävehnä- tai ohrajauhoja
  • ¼ tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 rkl rypsiöljyä tai pullomargariinia
  • 3–4 omenaa
  • 1 tl kanelia
  • 2 tl sokeria
  1. Sekoita neste, jauhot, suola ja sokeri ja anna turvota ½ tuntia.
  2. Sillä välin voit käsitellä omenat. Poista omenoiden siemenkota ja viipaloi omenat.
  3. Vatkaa taikinaan munat ja kytke uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  4. Levitä leivinpaperi pienelle uunipannulle (noin 22 x 32 cm) ja voitele se.
  5. Kaada taikina pannulle, levitä päälle omenaviipaleet ja ripota päälle kanelia ja sokeria.
  6. Paista uunin keskitasolla noin puoli tuntia, kunnes saa kaunista kullanruskeaa väriä.
Sivu on viimeksi päivitetty 16.11.2023