Karjalan juurespata

Kuvassa karjalan juures-lihapata, perunat, vihreä salaatti, porkkanarieskaset, maito/piimä, hedelmäsalaatti

4–5 annosta

  • 500 g karjalanpaistilihaa
  • 1–2 sipulia
  • 2 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • pala selleriä
  • pala lanttua
  • 2 rkl pullomargariinia
  • 2 dl kotikaljaa, olutta tai vettä
  • 1 kasvis- tai lihaliemikuutio
  • 10 maustepippuria, (1 tl hienonnettuja katajanmarjoja)
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  1.  Ota liha huoneenlämpöön, puhdista ja pilko juurekset ja sipuli.
  2. Paista lihapaloja rasvassa padan pohjalla, niin että saavat väriä. Lisää sipuli, neste ja mausteet.
  3. Peitä pata kannella ja hauduta miedolla lämmöllä. Lisää noin tunnin kuluttua juurespalat kypsymään.
  4. Kypsennä kaikkiaan vähintään pari tuntia. Sekoita välillä ja tarkista, ettei neste kuivu.
  5. Tarkista, että liha on hajoavan kypsää, tarkista myös maku. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja vihreän salaatin kanssa.

Porkkanarieskaset
10 kpl

  • 1 dl porkkanaraastetta
  • 2 dl maitoa
  • 3 ½ - 4 dl täysjyvävehnäjauhoja (graham) tai sämpyläjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • ½ pss kuivahiivaa
  • ½ dl rypsiöljyä
  1. Sekoita porkkanaraaste kädenlämpöiseen maitoon, lisää kuivat aineet ja sekoita tasainen pehmeä taikina. Anna kohota puolisen tuntia.
  2. Kaada rypsiöljyä kippoon, kastele siinä ruokalusikka ja ota sillä taikinaa keoksi pellille leivinpaperin päälle. Toista niin, että saat kaiken taikinan käytettyä ja taputtele keot rieskasiksi. Jos öljyä jää kippoon, valuta se rieskasten päälle.
  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja paista rieskasia noin 15 minuuttia.

 

Vinkki.
Kun porkkanaraastetta jää tähteeksi, se kannattaa käyttää leivonnaisiin. Rieskasten nesteeksi voi maidon sijaan käyttää myös esimerkiksi kasvissosekeiton tai aamupuuron tähteet.

Voit valmistaa tällä ohjeella myös nopeita teeleipiä, kun vaihdat hiivan 1½ teelusikalliseen leivinjauhetta. Käytä silloin kylmää maitoa ja sekoita öljy taikinaan. Jaa taikina lusikalla pellille ja taputtele öljytyin käsin leipäsiksi.

Marjakiisseli

  • 4 annosta
  • 2–3 dl marjoja (herukoita, mansikoita, mustikoita, vadelmia, karviaisia, karpaloita, puolukoita)
  • 4 dl vettä
  • ½–¾ dl sokeria

Suurus:

  • 1 dl vettä
  • 2½-3 rkl perunajauhoja
  1.  Mittaa marjat ja 4 dl vettä kattilaan, survo kovemmat marjat, kuten karviainen, karpalo tai puolukka sauvasekoittimella.
  2. Lisää sokeria vajaa ½ dl makeampiin marjoihin, kuten mansikoihin ja mustikoihin, ja maun mukaan reilu ½ dl happamampiin ja anna kiehahtaa.
  3. Sekoita suuruksen ainekset hyvin ja kaada sekoittaen kiisselipohjaan.
  4. Anna pulpahtaa ja kirkastua, siirrä pois liedeltä ja ripauta päälle sokeria.

 

Vinkki. Jos käytät pakastemarjoja, kiehauta vain puolet marjoista ja lisää loput valmiiseen kiisseliin sulamaan.

Sivu on viimeksi päivitetty 16.11.2023