4 annosta
- 400 g kalaa (kirjolohifilee tai pakastekala)
- 4 perunaa
- 3 porkkanaa
- 1-2 vartta lehtiselleriä
- 1 sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 rkl rypsiöljyä
- 7 dl vettä
- 1 kalaliemikuutio
- 1–2 maustekurkkua
- 3–4 dl tomaattimurskaa
(2 rkl kapriksia) - ½ tl rouhittua mustapippuria
- 2 rkl sitruunamehua
- Leikkaa kalafilee(t) viipaleiksi, kuori ja pilko perunat, porkkanat ja sipulit sekä viipaloi lehtiselleri (selleri ei ole välttämätön).
- Kuullota sipulia öljyssä kattilan pohjalla, lisää muut kasvikset ja vesi sekä kalaliemikuutio. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Pilko sillä välin maustekurkku.
- Kun perunapalat ovat juuri ja juuri pehmeitä, lisää tomaattimurska (ja kaprikset) ja anna kiehahtaa.
- Lisää kalapalat ja sitruunamehu, kypsennä muutama minuutti, että kala kypsyy, tarkista maku ja tarjoa keitto täysjyväleivän kera. Lisää halutessasi annoksiin lusikallinen kevytkermaviiliä tai raejuustoa.
Mustikkakukkoset
12 kpl
- 2 kananmunaa
- 1 dl sokeria
- 1 dl maitoa
- 1 dl pullomargariinia tai rypsiöljyä
- 2 ¾ dl ruisjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 4 dl mustikoita (lisää pakastemustikoihin 2 tl perunajauhoja)
- 1 rkl sokeria
- 12 muffinivuokaa
- Vatkaa kananmunat ja sokeri sekaisin, lisää maito ja rasva. Kytke uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
- Jaa taikina muffinivuokiin, sekoita hiukan sokeria mustikoihin ja lusikoi jokaisen vuoan keskelle mustikkaa, kaikkiin saman verran.
- Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes taikinareunat saavat vähän väriä.
- Anna hiukan jäähtyä ja nauti kylmän maidon kanssa.