Kalaseljanka

Kuvassa kalaseljankakeitto, ruisleipää, päällä levitettä ja kurkkua, vesi, mustikkamuffinssi, maito

4 annosta

  • 400 g kalaa (kirjolohifilee tai pakastekala)
  • 4 perunaa
  • 3 porkkanaa
  • 1-2 vartta lehtiselleriä
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 7 dl vettä
  • 1 kalaliemikuutio
  • 1–2 maustekurkkua
  • 3–4 dl tomaattimurskaa
    (2 rkl kapriksia)
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • 2 rkl sitruunamehua
  1. Leikkaa kalafilee(t) viipaleiksi, kuori ja pilko perunat, porkkanat ja sipulit sekä viipaloi lehtiselleri (selleri ei ole välttämätön).
  2. Kuullota sipulia öljyssä kattilan pohjalla, lisää muut kasvikset ja vesi sekä kalaliemikuutio. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Pilko sillä välin maustekurkku.
  3. Kun perunapalat ovat juuri ja juuri pehmeitä, lisää tomaattimurska (ja kaprikset) ja anna kiehahtaa.
  4. Lisää kalapalat ja sitruunamehu, kypsennä muutama minuutti, että kala kypsyy, tarkista maku ja tarjoa keitto täysjyväleivän kera. Lisää halutessasi annoksiin lusikallinen kevytkermaviiliä tai raejuustoa.

Mustikkakukkoset
12 kpl

  • 2 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl maitoa
  • 1 dl pullomargariinia tai rypsiöljyä
  • 2 ¾ dl ruisjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 4 dl mustikoita (lisää pakastemustikoihin 2 tl perunajauhoja)
  • 1 rkl sokeria
  • 12 muffinivuokaa
  1. Vatkaa kananmunat ja sokeri sekaisin, lisää maito ja rasva. Kytke uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
  3. Jaa taikina muffinivuokiin, sekoita hiukan sokeria mustikoihin ja lusikoi jokaisen vuoan keskelle mustikkaa, kaikkiin saman verran.
  4. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes taikinareunat saavat vähän väriä.
  5. Anna hiukan jäähtyä ja nauti kylmän maidon kanssa.
Sivu on viimeksi päivitetty 31.1.2024