Italialainen papukeitto

Isoäidin papukeitto_näyttö.jpg

4 annosta

  • 1 pieni sipuli tai 1 dl pakastettuja sipulikuutioita
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1–2 lehtisellerin vartta (tai pienehkö pala juuriselleriä)
  • 2 keskikokoista porkkanaa
  • 2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
  • 1 l vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 3 dl punaisia tai vihreitä linssejä
  • 1–2 tl Välimeren yrttisekoitusta
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tlk (240/400 g) kypsiä papuja, sekoitus

Päälle:

  • 4 viipaletta kaurapaahtoleipää
  • 2 rkl oliiviöljyä
  1.  Kuori ja pilko sipuli, valkosipulinkynnet ja porkkana. Pilko myös lehtiselleri.
  2. Mittaa kattilan pohjalle öljyä ja kuullota sipuleita hetki sekoitellen. Lisää myös muut kasvikset.
  3. Lisää vesi, kasvisliemi, linssit, yrttisekoitus sekä pippuri.
  4. Kaada papusekoitus siivilään ja valuta neste pois. Lisää pavut keittoon ja anna hautua miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Keitto saa vähän saostua, kun linssit kypsyessään hajoavat.
  5. Paahda leipäviipaleet ja leikkaa kuutioiksi. Kun annostelet keittoa lautaselle, lisää leipäkuutioita ja tilkka oliiviöljyä päälle.

Vinkki. Leipäkuutiot eivät ole välttämättömiä, voit myös nauttia keiton hyvän täysjyväleivän kanssa. Vähän kuivahtanut leipä on paahdettuna ja kuutioituna mukava lisäke keittojen ja myös salaattien päälle.

Hedelmärahka

2 annosta

  • 2 nektariinia tai persikkaa tai 150 g viinirypäleitä
  • 1 omena tai päärynä
  • 2 dl pehmeää maitorahkaa
    (1 tl vaniljasokeria)
  • 2 rkl rouhittua pähkinää tai mantelia
  1.  Pese ja pilko hedelmät, poista tarvittaessa siemenet.
  2. Sekoita vaniljasokeri rahkaan, lisää hedelmäpalat ja sekoita.
  3. Ripottele päälle pähkinärouhetta ja nauti jälkiruokana tai välipalana.
Sivu on viimeksi päivitetty 16.11.2023