Ajankohtaista EFSAsta

Focal Point twiittaa myös @riskinarviointi -tilillä EFSAn ajankohtaisasioista ja löytyy LinkedInstä!

20.6.2022
Rekisteröidy ja seuraa EFSAn avoimia paneelikokouksia verkossa. Ravitsemuskysymyksiä käsittelevän paneelin (NDA) kokous järjestetään 29.6–1.7.2022 Lue lisää (EFSA)

7.6.2022
Miten elintarviketurvallisuutta valvotaan meillä ja muualla? Oletko kenties kiinnostunut tämänhetkisistä elintarviketurvallisuuden valvontarakenteista Euroopan alueella? Saksan riskinarviointi-instituutti (BfR) julkaisi tänään uuden verkkoversion Elintarketurvallisuuden almanakasta (World Food Safety Almanac), jossa esitellään elintarviketurvallisuudesta vastaavat organisaatiot maakohtaisesti.  Unionin 27 jäsenvaltion lisäksi almanakka esittelee kymmenen EU:n naapurimaan – mm. Norjan, Islannin ja Turkin – valvontarakenteet.  Tulevaisuudessa almanakka laajenee kattamaan myös muita maita. Almanakka antaa tietoa muun muassa elintarvikkeita, GMO-tuotteita ja zoonooseja valvovien organisaatioiden rakenteista.

Maakohtaiset esittelyt eli maaprofiilit ovat selkeitä ja ytimekkäitä tiivistelmiä elintarviketurvallisuutta valvovista viranomaistahoista ja niiden tehtävistä. Ne ovat laadittu yhteistyössä kunkin maan EFSAn yhteyshenkilön avustuksella. Profiileihin on sisällytetty valvovien organisaatioiden kotisivuille ohjaavat linkit, joiden kautta lukija pääsee helposti tutustumaan aiheeseen syvemmin. Almanakka julkaistiin nyt ensimmäistä kertaa verkkoversiona. Suomen maaprofiilin osalta teksti on saatavilla englanniksi, myöhemmin myös suomeksi.

Almanakka on tarkoitettu kaikille elintarviketurvallisuudesta kiinnostuneille sekä sen parissa työskenteleville henkilöille. Lue aiheesta lisää (BfR)

8.4.2022
Rekisteröidy ja seuraa EFSAn avoimia paneelikokouksia verkossa. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia käsittelevän paneelin (AHAW) kokous järjestetään 4–5.5. Kasvinsuojeluaineita ja niiden jäämiä käsittelevän paneelin (PPR) kokous 28.4. First in line, first served (EFSA)

1.4.2022
EFSA järjestää yhteistyössä ECDCn, ECHAn, EEAn, EMAn ja komission JRCn kanssa kansainvälisen tieteellisen konferenssin "ONE – Health, Environment, Society – Conference". Tapahtuma pidetään Brysselissä ja verkossa 21–24.6. 2022. Ilmoittaudu mukaan! Linkki konferenssin verkkosivulle: https://www.one2022.eu/  (EFSA)

30.3.2022
Kasvinsuojeluainejäämät elintarvikkeissa 2020 - EFSAn kaikkia EU-maita koskeva raportti julkaistu (EFSA)
Tilanne Suomessa vuonna 2020 (Ruokavirasto)

29.3.2022
EFSAn ja ECDCn yhteisraportti zoonoottisten bakteerien mikrobilääkeresistenssistä vuosina 2019–2020 julkaistu. Tutki aineistoa päivitetyllä visualisointityökalulla (EFSA)

9.3.2022
Haku maksimissaan vuoden kestävään harjoitteluun EFSAssa on käynnissä

■ Avoin EUn ja EUn ulkopuolisille ehdokkaille
■ Yliopistosta valmistuneille (esim. kandidaattitutkinto)
■ Kuukausittainen noin 1 250 euron apuraha
■ Haku auki 25.4 asti 

8.3.2022
Rekisteröidy ja seuraa EFSAn avoimia paneelikokouksia verkossa. Kasvinterveyttä käsittelevän paneelin (PLH) kokous järjestetään 30–31.3. First in line, first served. Lue lisää (EFSA)

28.2.2022
Pohjoismaiden ehdotuksesta EFSAn työlistalle päätynyt arviointi sokerista (Tolerable Upper Intake Level for Dietary Sugars) on nyt valmistunut. EFSA suosittelee kansallisia toimia sokerin saannin vähentämiseen.
Tutustu myös aiheesta julkaistuun infografiikkaan sokerin kulutuksesta ja terveyshaitoista (EFSA)

8.2.2022
EFSAn tutkimusrahoitus koostuu apurahoista ja tutkimustyön ”hankinnasta”. EFSA on julkaissut näistä helppotajuiset infografiikat, joissa avataan mm. rahoitusten toimintaperiaatteita, tulosten omistusoikeuksia, hakumenettelyjä ja sopimusmuotoja.

11.1.2022
EFSA on uudelleenarvioinut Bisfenoli A:n (BPA) riskejä ja turvallisen saannin rajaa. TDI (siedettävä päiväsaanti) pienenee 100 000-osaansa. Lausuntoa on mahdollista kommentoida 22.2.2022 asti. Lue lisää (EFSA) 

 

 

 

 

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 20.6.2022