Voin myyminen interventiovarastoon

Julkaisupäivä: 26. marraskuuta 2025

1 Johdanto

Huom! Voin interventiovarastointi ei ole aktiivinen tällä hetkellä eli tarjouksia ei voi tehdä (tilanne 12/2025)


Tässä oppaassa kerrotaan toimintatavat, joiden mukaan toimitaan asiakkaan myydessä voita
interventiovarastoon Suomessa. Interventiovarastointia hallinnoi Suomessa Ruokavirasto, joka
ostaa voin Euroopan unionin (EU) lukuun.


Voita on mahdollista myydä interventiovarastoon kiinteällä hinnalla vuosittain 1. maaliskuuta ja 30.
syyskuuta välisenä aikana. Voista maksettavaksi interventiohinnaksi on vahvistettu 90 % viitehinnasta (246,39 €/100 kg) eli 221,75 €/100 kg. EU:n vuotuinen voin ostokiintiö on 50 000 tonnia. Kiintiön täytyttyä ostoja voidaan EU:n komission päätöksellä jatkaa tarjouskilpailumenettelyllä. Interventiovarastoinnin toimintatavat perustuvat seuraaviin Euroopan unionin säädöksiin:

  • parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1308/2013 maataloustuotteiden yhteisestä
    markkinajärjestelystä
  • neuvoston asetus (EU) N:o 1370/2013 maataloustuotteiden yhteiseen markkinajärjestelyyn
    liittyvien tiettyjen tukien ja vientitukien vahvistamista koskevien toimenpiteiden määrittämisestä
  • Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2016/1240, annettu 18 päivänä toukokuuta 2016 , Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 soveltamissäännöistä julkisen intervention ja yksityisen varastoinnin tuen osalta
  • Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2018/150, annettu 30 päivänä tammikuuta 2018, täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2016/1240 muuttamisesta julkiseen interventioon ja yksityisen varastoinnin tukeen kelpoisten maidon ja maitotuotteiden analysointi- ja laadunarviointimenetelmien osalta
  • Komission delegoitu asetus (EU) 2022/127, annettu 7 päivänä joulukuuta 2021, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/2116 täydentämisestä maksajavirastoja ja muita elimiä, varainhoitoa, tilien tarkastamista ja hyväksymistä, vakuuksia sekä euron käyttöä koskevien sääntöjen osalta.

Tukiohjelman toimeenpanoon ja hallinnointiin Suomessa sovelletaan lisäksi lakia maataloustuotteiden markkinajärjestelystä 999/2012 (markkinajärjestelylaki) sekä valtioneuvoston asetusta 853/2013 interventiovarastointiin liittyvien tuotteiden kustannuksista ja valmistajien tarkastuksesta.

2 Voin interventiovarastoon myymisen edellytykset


2.1 Interventiovarastoon hyväksyttävä voi


2.1.1 Yleiset vaatimukset


Interventiovarastoon hyväksyttävän voin on oltava hyväksytyssä valmistuslaitoksessa suoraan ja yksinomaan pastöroidusta kermasta valmistettua voita, jonka voirasvapitoisuus on vähintään 82 painoprosenttia ja vesipitoisuus enintään 16 painoprosenttia. Voita voivat myydä interventiovarastoon kaikki EU:n alueelle sijoittuneet ja alv-rekisteriin merkityt toimijat. Voin on oltava valmistettu 31 päivän kuluessa ennen sitä päivää, jona Ruokavirasto vastaanottaa kiinteähintaisen myyntitarjouksen. Kun kyseessä on tarjouskilpailussa tehdyt tarjoukset, voin on oltava valmistettu 31 päivän kuluessa ennen tarjousten jättämisen osajakson päättymispäivää.

2.1.2 Laatuvaatimukset


Interventioon hyväksyttävän voin on täytettävä seuraavat laatuvaatimukset:
Voi on kiinteä emulsio, pääasiassa tyyppiä ”vesi rasvassa”, ja sen koostumus ja laatuominaisuudet ovat
seuraavat:
Parametri Pitoisuus ja laatuominaisuudet
Rasva Vähintään 82 %
Vesi Enintään 16 %
Rasvaton kuiva-aine Enintään 2 %
Vapaat rasvahapot Enintään 1,2 mmol/100 g rasvaa
Peroksidiluku Enintään 0,3 mekv. happea/1 000 g rasvaa
Koliformit Ei havaittavissa 1 g:ssa
Muu kuin maitorasva Ei havaittavissa triglyseridimäärityksellä
Aistinvaraiset ominaisuudet Vähintään neljä pistettä viidestä ulkonäön, maun ja kiinteyden osalta
Irrallinen vesi Vähintään neljä pistettä

2.1.3 Pakkauksen vaatimukset ja pakkausmerkinnät


Voi on pakattava ja toimitettava nettopainoltaan vähintään 25 kilogramman lohkoissa. Voi on pakattava
uusiin, kestävää materiaalia oleviin pakkauksiin siten, että voin suojaaminen varmistetaan kuljetuksen ja
varastoinnin ajan. Voipakkauksessa on oltava seuraavat merkinnät, jotka on mahdollista merkitä koodina:

  • hyväksymisnumero, joka yksilöi valmistuslaitoksen ja valmistusjäsenvaltion
  • valmistuspäivä
  • valmistuserän numero ja pakkausnumero; pakkausnumero voidaan korvata kuormalavaan
    merkityllä numerolla
  • maininta ”imelästä kermasta valmistettu voi”, jos voin vesifaasin pH vastaa tätä mainintaa.

2.2 Valmistuslaitoksen hyväksyminen


Interventiovarastoon hyväksyttävää voita voidaan valmistaa vain siihen erikseen hyväksytyssä
valmistuslaitoksessa. Hyväksymistarkastusta anotaan Ruokavirastosta ELLI-linjalta lomakkeella
(Lnro 561553) Hakemus valmistuslaitoksen hyväksymiseksi. Valmistuslaitos voidaan hyväksyä, jos se
täyttää seuraavat asetuksen (EU) N:o 1272/2009 liitteen IV osassa III mainitut edellytykset:

  • se on hyväksytty neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 4 artiklan mukaisesti ja sillä on
    käytettävissään asianmukainen tekninen laitteisto,
  • se sitoutuu pitämään rekistereitä, joissa säilytetään tiedot toimittajasta ja raaka-aineiden
    alkuperästä, tuotetun voin määristä ja pakkaamisesta sekä kunkin varastoidun valmistuserän
    tunnisteen ja poistamispäivän,
  • se suostuu siihen, että voin tuotantoa valvotaan virallisesti,
  • se sitoutuu ilmoittamaan vähintään kaksi (2) työpäivää etukäteen valvonnasta vastaavalle Tullille
    aikomuksestaan tuottaa voita julkista interventiota varten. Ilmoitus tehdään lomakkeella (Lnro
    561522) Tuotantoilmoitus.

Valmistuslaitoksen hyväksymistarkastuksen tekee Ruokaviraston ELLI-linja tai sen valtuuttama kunnallinen viranomainen. Valmistuslaitoksen hyväksymisen vahvistaa Ruokavirasto. Valmistuslaitoksen hyväksyntä on voimassa toistaiseksi. Ruokaviraston ELLI-linja tai sen valtuuttama kunnallinen viranomainen tarkastaa hyväksymisen edellytykset ja rekisterien sisällön vähintään kerran vuodessa. Jos tarkastuksessa ilmenee, että hyväksymisen edellytykset eivät enää täyty, hyväksyntä voidaan joko peruuttaa kokonaan tai keskeyttää 1–12 kuukaudeksi.

Sääntöjen noudattamisen varmistamiseksi valmistuslaitokseen tehdään tuotannon aikana ennalta
ilmoittamattomia tarkastuksia. Tuotannon aikaiset tarkastukset suorittaa Tulli. Tarkastuksia tehdään
vähintään yksi tarkastus 28:aa tuotantopäivää kohden. Tarkastuksessa varmistetaan, yrityksen kirjanpidosta
on mahdollisuus selvittää tiedot raaka-aineiden alkuperästä ja tuotetun voin määristä ja pakkaamisesta valmistuserittäin.


Voita valmistavan yrityksen käyttämien punnitusvaakojen vaaitusten on aiheellista olla voimassa ennen kuin interventiovarastoon tarkoitettua voita ryhdytään pakkaamaan ja punnitsemaan. Tuotteen punnitustulosten on aiheellista olla mahdollisimman tarkkoja säkkien alipainoisuuden ja muiden epäselvyyksien välttämiseksi.

2.3 Rekisteröityminen Ruokaviraston asiakkaaksi


Voin myyjän tulee ennen myyntitarjouksen jättämistä rekisteröityä Ruokaviraston asiakkaaksi voin interventiovarastoinnin toimintoon. Rekisteröintiä haetaan lomakkeella (Lnro 561000) Rekisteröintihakemus. Rekisteröitymisen jälkeen yritykselle annetaan yrityskohtainen rekisterinumero, jota käytetään tarjousta jätettäessä. Rekisterinumeroa käytetään myös ennen tarjouksen jättämistä asetettavan vakuuden yhteydessä.

3 Voin myyntitarjouksen jättäminen


3.1 Kiinteähintaisen myyntitarjouksen jättäminen

Huom! Voin interventiovarastointi ei ole tällä hetkellä aktiivinen! (tilanne 12/2025)
Voita on mahdollista myydä interventiovarastoon kiinteällä hinnalla vuosittain 1. maaliskuuta ja 30. syyskuuta välisenä aikana. Voista maksettavaksi kiinteäksi interventiohinnaksi on vahvistettu 221,75 €/100kg. EU:n vuosittainen voin vastaanottamisen kiintiö on 50 000 tonnia. Myyntitarjouksen voista voivat jättää kaikki EU:n alueelle sijoittuneet ja alv-rekisteriin merkityt toimijat. Voin tarjoajan tulee toimittaa Ruokavirastoon kirjallinen myyntitarjous, lomake (Lnro 561558) Myyntitarjous kiinteällä hinnalla. Myyntitarjouslomake ohjaa antamaan tarjouksessa tarvittavat tiedot. Myyntitarjous on esitettävä Suomen virallisella kielellä eli suomen- tai ruotsinkielellä ja siinä on ilmoitettava ainakin seuraavat tiedot:

  • tarjoajan nimi, osoite, alv-numero ja Ruokaviraston asiakasrekisterinumero
  • voin varastointipaikka tarjouksen jättöhetkellä
  • voin tuotantopäivä
  • tarjottava määrä
  • voin valmistuslaitoksen nimi ja Ruokaviraston asiakasrekisterinumero.

Interventiovarastoon tarjottavan rasvattoman voin vähimmäismäärä on 20 tonnia. Tarjoajan on viimeistään tarjouksen jättämisen yhteydessä asetettava Ruokavirastoon vakuus, joka on suuruudeltaan 50 €/tonni ja esitettävä todiste vakuuden asettamisesta.

Tarjoaja sitoutuu tarjouksen jättäessään ottamaan tuotteen takaisin omalla kustannuksellaan ja vastaamaan tuotteen käsittelyyn ja varastointiin liittyvistä kustannuksista, jos voi ei tarkastusten perusteella ole säädettyjen vaatimusten mukaista ja se hylätään.

3.2 Vakuuden asettaminen


Voin tarjoajan on viimeistään tarjouksen jättämisen yhteydessä asetettava vakuus, joka on suuruudeltaan 50 €/tonni. Hyväksyttävät vakuusmuodot ovat käteistalletus ja Ruokaviraston hyväksymän takauksenantajan myöntämä takuusitoumus.


Käteistalletus maksetaan Ruokaviraston tilille FI72 1804 3000 0162 38 (Viesti: vakuus). Takuusitoumus on määrämuotoinen ja asiakas neuvottelee sitoumuksen oman rahalaitoksensa kanssa. Takuusitoumuksen mallin saa pyydettäessä sähköpostitse Ruokavirastosta (tuulikki.utunen-koivisto(at)ruokavirasto.fi). Allekirjoitettu pankkitakuusitoumus on toimitettava Ruokavirastoon osoitteeseen PL 405 (Alvar Aallon katu 5), 60101 Seinäjoki.

Kiireellisissä tapauksissa kuitin käteistalletuksesta tai allekirjoitetun pankkitakuun voi toimittaa ensin sähköpostilla (tuulikki.utunen-koivisto(at)ruokavirasto.fi). Asiakkaalle lähetetään vakuudesta tiliote. Käteisvakuudesta ei makseta korkoa. Pankkitakuun kustannukset asiakas maksaa itse.

Ruokavirasto päättää kohdistetun vakuuden vapauttamisesta tai pidättämisestä markkinajärjestelyä koskevan EU:n lainsäädännön edellytysten mukaisesti. Jos asiakkaalla on käteisvakuus, mahdollinen vakuuden pidätys tehdään vakuudesta. Jos asiakkaalla on vakuutena pankkitakuu, Ruokavirasto laskuttaa pidätettävän määrän asiakkaalta.

Kun asiakas ei enää tarvitse vakuutta ja Ruokavirasto on voinut sen vapauttaa, asiakas pyytää vakuuden palautusta itse.

3.3 Kiinteähintaisen myyntitarjouksen hyväksyminen


Ruokavirastossa tarkastetaan myyntitarjouksen tiedot ja hyväksyttävyys. Jos tarjous ei ole hyväksyttävissä, Ruokavirasto ilmoittaa asiasta tarjoajalle kolmen työpäivän kuluessa. Kun myyntitarjous hyväksytään, lähetetään tarjoajalle päivätty ja numeroitu toimitusvahvistus, joka sisältää seuraavat tiedot:

  • toimitettavan voin määrä
  • varastointipaikka, johon voi on toimitettava
  • hinta, jolla tarjous hyväksytään
  • viimeinen mahdollinen varastoon toimituspäivä.

Toimitusvahvistus lähetetään tiedoksi myös varastonpitäjälle sekä tarkastuksista vastaaville viranomaisille. Kun interventio-ostojen määrä alkaa EU:n alueella lähestyä säädettyä 50 000 tonnin enimmäismäärää, Euroopan komissio voi keskeyttää ostot kiinteällä hinnalla. Komissio voi myös soveltaa kerrointa tarjousten hyväksymiseen tai hylätä tarjoukset, joiden osalta toimitusvahvistusta ei ole vielä annettu.

Tarjouksen tekijällä on oikeus peruuttaa myyntitarjous, jos hyväksytty määrä on kertoimen johdosta pienempi kuin tarjottu määrä. Tarjous on peruutettava kirjallisella ilmoituksella viiden päivän kuluessa kertoimesta säätävän asetuksen voimaantulopäivästä.

3.4 Tarjoushintainen myyntitarjous


EU:n vuosittaisen voin vastaanottamisen kiintiön 50 000 tonnia täytyttyä ostotoimintaa interventiovarastoihin voidaan Euroopan komission harkinnan mukaan jatkaa tarjouskilpailumenettelyllä. Euroopan komissio julkaisee tarjouskilpailumenettelyn aloittamisesta erillisen asetuksen. Tarjouskilpailumenettelyssä jätettävän myyntitarjouksen on sisällettävä samat tiedot kuin kiinteällä hinnalla jätettävän tarjouksen (ks. luku 3.1). Näiden tietojen lisäksi tarjouskilpailussa jätettävän tarjouksen on sisällettävä tarjottavan voin hintapyyntö euroina 100 kilogrammaa kohti kahden desimaalin tarkkuudella ilman arvonlisäveroa.


Tarjoaja sitoutuu tarjouksessa toimittamaan tuotteen tarjotulla hinnalla Ruokaviraston osoittaman interventiovaraston lastauslaiturille. Myyntitarjous tarjousmenettelyllä jätetään käyttäen lomaketta (Lnro 561571) Myyntitarjous tarjousmenettelyllä. Ruokavirasto julkaisee tarjousmenettelyn alkaessa tarjouskilpailuilmoituksen, josta käyvät ilmi mahdolliset tarkemmat EU-säädöksiin perustuvat tarjousmenettelyn säännöt.

Tarjousmenettelyssä toimitaan vakuuden asettamisen suhteen luvun 3.2 mukaisesti. Ruokavirasto ilmoittaa tarjouskilpailuilmoituksessa, jos vakuuden suuruus muuttuu tai vakuuden asettamisen suhteen toimitaan joltakin muulta osin poikkeavalla tavalla.

Euroopan komissio vahvistaa jokaisen tarjousmenettelykierroksen jälkeen enimmäisostohinnan. Enimmäishintaa korkeammat tarjoukset hylätään, ja enimmäishinnan kanssa samansuuruiset ja alittavat tarjoukset hyväksytään. Euroopan komissio voi jättää jollakin tarjouskierroksella enimmäishinnan myös vahvistamatta, jolloin kaikki kierrokselle osallistuneet tarjoukset hylätään.

Ruokavirasto ilmoittaa tarjouskilpailun tuloksesta kaikille tarjouksen jättäneille kolmen työpäivän kuluessa. Hyväksytyn tarjouksen jättänyt tarjoaja saa päivätyn ja numeroidun toimitusvahvistuksen samalla tavoin kuin luvussa 3.3 kerrotaan.

4 Voin toimittaminen interventiovarastoon ja maksun saaminen


Myyjän on toimitettava voi varastointipaikan lastauslaiturille 28 päivän kuluessa toimitusvahvistuksen antamispäivästä. Toimitus voidaan toteuttaa useissa erissä.


Myyjän tarjousvaiheessa asettama vakuus vapautetaan heti, kun toimitusvahvistuksen mukainen määrä tuotetta on hyväksytty interventiovarastoon. Tarjousvakuus ja myyntimahdollisuus menetetään sen määrän osalta, jota ei toimiteta hyväksyttävästi varastoon määräajassa.


Myyjä sopii toimituksista toimitusvahvistuksessa ilmoitetun varastonpitäjän, vastaanottoa valvovan Tullin sekä näytteet analysoivan Ruokaviraston tarkastajien kanssa. Ilmoitus toimituksista tehdään (Lnro 561568) tarkastuspyynnöllä. Tarkastuspyynnössä ilmoitetaan toimituserän tiedot ja toimituksen ajankohta. Varastoon voidaan ottaa vastaan voita vain Tullin tarkastajien läsnä ollessa, poikkeustapauksissa ilman tarkastajien  läsnäoloa erikseen näin sovittaessa.

4.1 Pakkaaminen kuormalavoille


Voipakkaukset on toimitettava pitkäaikaisvarastointiin soveltuvia kuormalavoja käyttäen vastaaviin kuormalavoihin vaihtoa vastaan. Pakkaukset on pakattava kuormalavalle siten, etteivät pakkausten reunat ylitä kuormalavan reunoja. Täydet kuormalavat on muovitettava tukevasti sivuilta siten ja päältä siten, että muovitus tukee pakkauksia ja lavat on mahdollista varastoida päällekkäin.


Jokainen kuormalava on varustettava vähintään yhdelle sivulle kiinnitetyllä lavalapulla, johon on merkitty vähintään juokseva lavanumero. Mikäli on mahdollista, lavalappuun on hyvä merkitä myös lavalla olevan voin valmistuspäivä ja valmistuserien numero. Lavalappuun on varattava tilaa varastoon saapumispäivän merkitsemistä varten.


Edellä mainitut tiedot on oltava lavoittain ilmoitettuna kuorman mukana seuraavassa lähetysluettelossa.

4.2 Tuotteen haltuunotto


Interventiovarastoon toimitetun tuotteen ehdollisen haltuunoton ajankohta on päivä, jona toimitusvahvistuksen mukainen määrä on tuotu kokonaisuudessaan interventiovarastointipaikkaan. Ajankohta voi olla aikaisintaan toimitusvahvistuksen antamispäivää seuraava päivä. Jos tuote haltuun otetaan siinä paikassa, jossa se on varastoituna tarjouksen jättöhetkellä, on ehdollisen haltuunoton päivä toimitusvahvistuksen antamispäivää seuraava päivä.

Interventiovarastoon toimitettua voita koskee ns. varastoinnin koeaika, minkä vuoksi voista otetaan näytteitä aistinvaraisen laadun määrittämiseksi vielä 30–45 päivän kuluttua voin ehdollisesta haltuunotosta. Lopullinen haltuunotto tapahtuu sen jälkeen, kun toimitettu voi on todettu tarkastuksissa ja analyyseissä laatu- ja muut vaatimukset täyttäväksi. Ruokavirasto toimittaa tuotteen hyväksymisestä haltuunottotiedotteen 60 päivän kuluessa tuotteen viimeiseksi toimituspäiväksi toimitusvahvistuksessa ilmoitetusta päivästä.

4.3 Kuljetuskustannukset


Myyjä vastaa tuotteen kuljetuskustannuksista toimitusvahvistuksessa ilmoitettuun varastointipaikkaan. Jos tuote toimitetaan yli 350 kilometrin päähän sen tarjouksen jättöhetkellä olleesta varastointipaikasta, maksetaan myyjälle korvausta 350 kilometrin ylittävältä osalta 0,065 € tonnia ja kilometriä kohden. Ruokavirasto vastaa näistä lisäkustannuksista ainoastaan, jos voin lämpötila sen saapuessa kylmävarastoon on enintään 6 °C.


Jos tarkastuksissa käy ilmi, ettei tuote vastaa osin tai kokonaisuudessaan sille asetettuja vaatimuksia, myyjän on noudettava tuote takaisin omalla kustannuksellaan sekä vastattava tuotteen varastointiin liittyvistä kustannuksista siltä ajalta, kun tuote on ollut ehdollisesti haltuun otettuna varastoon vientipäivästä poistamispäivään saakka.

4.4 Maksu voista


Voin kiinteä ostohinta on 221,75 €/100 kg. Tarjouskilpailulla tapahtuvissa ostoissa ostohinta on hyväksytty tarjottu hinta. Ruokavirasto suorittaa maksun jokaisesta haltuun otetusta erästä viimeistään ehdollisen haltuunoton päivää seuraavana 65. päivänä edellyttäen, että tuotteen tarkastus- ja analyysitulokset ovat käytettävissä ja hyväksyttäviä.

5 Tarkastukset tuotteen haltuunoton yhteydessä

Interventiovarastoon ehdollisesti haltuunotettavat tuote-erät tarkastetaan vastaanoton yhteydessä varastolla. Paikan päällä tehtävät vastaanottotarkastukset tekee Tulli. Tullin tarkastajat edustavat vastaanoton yhteydessä voin ostajaa. Interventiovarastoon voidaan ottaa vastaan voita vain Tullin tarkastajien läsnä ollessa, poikkeustapauksissa ilman tarkastajien läsnäoloa erikseen näin sovittaessa. Tämän takia on välttämätöntä, että tuotteen myyjä toimittaa varastoon tuotavasta tuotteesta tarkastuspyynnön (ks. luku 4) ja sopii toimitusajankohdat sekä varastonpitäjän että Tullin tarkastajien kanssa.


Tulli tarkastaa vastaanotettavien tuotteiden määrän, laadun, pakkaustavan ja pakkausmerkintöjen vaatimustenmukaisuuden sekä suorittaa tuotteen painotarkastuksia. Jokaisen voipakkauksen sisällön nettopainon on oltava 25 kg, ottaen huomioon punnitusmittausepävarmuus. Tuotteen ja pakkausmerkintöjen on täytettävä EU-lainsäädännössä säädetyt vaatimukset. Vaatimukset ja muut tuotteen toimittamiseen liittyvät ehdot on kerrottu myös tässä asiakasoppaassa. Virheellistä tai muuten kelvotonta tuotetta ja rikkoontuneita pakkauksia ei hyväksytä interventiovarastoon ja myyjä on velvollinen noutamaan ne takaisin. Myyjän on mahdollista toimittaa tällaisten tapausten varalle tuote-erien mukana ylimääräinen ns. paikkolava, josta korvaavia pakkauksia on mahdollista vaihtaa virheellisten tilalle. Muussa tapauksessa myyjän on mahdollista korvata hylätyt tuotteet uuden tuote-erän toimittamisen yhteydessä.


Voin näytteenoton ja analysoinnin suorittaa Ruokavirasto. Tarjouserästä otettavat näytepakkaukset otetaan erilleen toimituserästä vastaanoton yhteydessä. Erotettavien näytepakkausten määrä lasketaan tarjouserän perusteella siten, että ensimmäistä 25 tonnia kohden otetaan 7 näytepakkausta ja tämän ylittävältä osalta 7+1 jokaista 25 tonnia tai sen osaa kohden. Ruokavirasto analysoi tuotteen vaatimustenmukaisuuden. Vaatimukset on säädetty komission asetuksessa (EU) 2016/1238. Interventiovarastoon hyväksyttävän voin laatuvaatimukset on kerrottu myös tämän oppaan luvussa 2.1.


Mikäli tuote ei täytä näytteistä tehtyjen analyysien perusteella vaatimuksia, näytteenottoa ja analyyseja laajennetaan. Jos tarkastusten lopputulokseksi muodostuu, ettei tuote vastaa osin tai kokonaisuudessaan sille asetettuja vaatimuksia, myyjän on noudettava tuote takaisin omalla kustannuksellaan sekä vastattava tuotteen varastointiin liittyvistä kustannuksista siltä ajalta, kun tuote on ollut ehdollisesti haltuun otettuna varastoon vientipäivästä poistamispäivään saakka.

6 Yhteystiedot


Interventiovarastointia hallinnoi Suomessa Ruokavirasto


Postiosoite:
Ruokavirasto
PL 405
60101 SEINÄJOKI
Käyntiosoite: Alvar Aallon katu 5, Seinäjoki


Puhelin: 029 530 0400 (vaihde)
Sähköpostiosoite: interventio(at)ruokavirasto.fi
www.ruokavirasto.fi