Rehun lisäaineet

Rehun lisäaineet ovat rehuja, joita käytetään ruokinnassa pieniä määriä ja joilla on tietty vaikutus rehuun, sitä syövään eläimeen tai ympäristöön. Rehun lisäaineen käyttötarkoitus on mm.

  • rehun tai eläintuotteiden ominaisuuksien parantaminen
  • eläinten ravitsemuksellisten tarpeiden tyydyttäminen
  • eläintuotannon, eläinten tuotoksen tai hyvinvoinnin edistäminen
  • eläintuotannon ympäristöhaittojen vähentäminen

Rehun lisäaineista säädetään Euroopan unionin lainsäädännössä, ja vain EU:ssa hyväksyttyjä rehun lisäaineita saa unionissa saattaa markkinoille, käyttää tai prosessoida. Lisäaineelta vaaditaan hyväksymistä varten osoitus tehokkuudesta siinä tarkoituksessa, jossa sitä käytetään, ja haitattomuudesta ihmisille, eläimille ja ympäristölle. Lue lisää hyväksymismenettelystä.

Osa rehun lisäaineista on hyväksytty kaikille eläinlajeille (ns. geneeriset lisäaineet), ja osa hyväksytty käytettäväksi vain tietyille eläinlajeille. Rehun lisäaineita lisätään tarkoituksellisesti rehuun ja ne voivat olla kemiallisia yhdisteitä, entsyymejä tai mikro-organismeja, aineita tai valmisteita. Antibiootteja ei saa käyttää rehun lisäaineena kokkidiostaatteja ja histomonostaatteja lukuun ottamatta.

Rehun lisäaineet sijoitetaan yhteen tai useampaan luokkaan niiden käyttötarkoituksen ja ominaisuuksien perusteella ((EY) N:o 1831/2003 liite I). Luokkien sisällä lisäaineet jaotellaan edelleen funktionaalisiin ryhmiin tärkeimpien käyttötarkoitusten mukaan. Lue lisää lisäaineiden luokista ja funktionaalisista ryhmistä

 

Hyväksymättömän rehun lisäaineen käyttäminen ruokintakokeessa

Hyväksymättömiä rehun lisäaineita voidaan käyttää tieteellisissä ruokintakokeissa, joita tehdään hyväksyntähakemusta varten. Niiden suorittamiseen annettavista luvista säädetään kansallisesti. Hyväksymättömän lisäaineen käyttämiselle ruokintakokeessa tulee Suomessa hakea hyväksyntä Ruokavirastosta viimeistää 2 kk ennen kokeen suunniteltua aloittamista.

Sivu on viimeksi päivitetty 16.9.2024