Puutavaran kasvinterveysvaatimukset EU:n ulkopuolelta tuotaessa

Monet metsäpuiden taudit ja tuholaiset leviävät puutavaran välityksellä. Tuotaessa puutavaraa EU:n ulkopuolelta on tämän vuoksi huomioitava kasvinterveydelliset tuontivaatimukset.

Huomioi Brexit: Isosta-Britanniasta tuotavalle puutavaralle 1.1.2021 lähtien EU:n ulkopuolisia maita koskevat vaatimukset.

  • Vaatimus ei koske Pohjois-Irlantia, ainoastaan Isoa-Britanniaa eli Englantia, Skotlantia ja Walesia.

Kasvinterveystodistus vaaditaan puulajista ja alueesta riippuen

Havupuutavaralta vaaditaan kasvinterveystodistus kaikista Euroopan ulkopuolisista maista sekä Venäjältä, Kazakstanista tai Turkista tuotaessa. Lehtipuutavaralla kasvinterveystodistusvaatimukset ovat puulaji- ja aluekohtaisia. Puutavaralle on asetettu myös käsittelyvaatimuksia.

Kasvinterveystodistus on osoitus siitä, että maahantuotavat tuotteet on käsitelty ja tarkastettu EU:n vaatimusten mukaisesti, eikä niissä ole karanteenituhoojia. Kasvinterveystodistuksella maahan tuotavat lähetykset tarkastetaan joko rajatarkastusasemalla tai määränpäässä. Tarkastustaso riippuu puutavaralajista ja alkuperästä.

Maahantuoja rekisteröityy Ruokaviraston rekisteriin

Kasvinterveystodistusta vaativan puutavaran maahantuojan on rekisteröidyttävä Ruokaviraston kasvinsuojelurekisteriin. Rekisteröitymisohjeet löydät täältä.

Maahantuoja rekisteröityy myös TracesNT-järjestelmään

Maahantuoja ilmoittaa kasvinterveystodistuksella maahantuotavat erät TracesNT-järjestelmään. Lue lisää järjestelmään rekisteröitymisestä.

Tarkastuksen tilaaminen

Kasvinterveystodistusta vaativat tuotteet tarkastetaan maahantuonnin yhteydessä. Tarkastukset ovat maksullisia. Tarkastuksen tekee Ruokaviraston tai ELY-keskuksen tarkastaja. Maahantuotavasta lähetyksestä ilmoitetaan ennen lähetyksen saapumista oman alueen kasvintarkastajalle.

Sallitut rajatarkastusasemat puutavaralle

Kasvinterveystodistusta vaativan puutavaralähetyksen saa tuoda Suomeen vain tiettyjen rajatarkastusasemien kautta. Katso luettelo täältä.

Tarkastus määränpäässä

 

Yhteydenotot

 

Sivu on viimeksi päivitetty 10.5.2021