Puutavaran kasvinterveysvaatimukset EU:n ulkopuolelta

Monet metsäpuiden taudit ja tuholaiset leviävät puutavaran välityksellä. Tuotaessa puutavaraa EU:n ulkopuolelta on tämän vuoksi huomioitava kasvinterveydelliset tuontivaatimukset.

Puutavaran, kasvien ja kasvituotteiden tuontivaatimukset muuttuvat 14.12.2019

Kasvinterveystodistus vaaditaan puulajista ja alueesta riippuen

Havupuutavaralta vaaditaan kasvinterveystodistus kaikista Euroopan ulkopuolisista maista sekä Venäjältä, Kazakstanista tai Turkista tuotaessa. Lehtipuutavaralla kasvinterveystodistusvaatimukset ovat puulaji- ja aluekohtaisia. Puutavaralle on asetettu myös käsittelyvaatimuksia. Kasvinterveystodistus on osoitus siitä, että maahantuotavat tuotteet on käsitelty ja tarkastettu EU:n vaatimusten mukaisesti, eikä niissä ole karanteenituhoojia.

Maahantuoja rekisteröityy Ruokaviraston rekisteriin

Kasvinterveystodistusta vaativan puutavaran maahantuojan on rekisteröidyttävä Ruokaviraston kasvinsuojelurekisteriin. Rekisteröitymisohjeet ja lomakkeen löydät täältä.

TracesNT-järjestelmä tulossa käyttöön

EU:n kasvinterveyslainsäädännön muutoksen yhteydessä 14.12.2019 otetaan käyttöön TracesNT-järjestelmä kasvinterveystodistusta vaativien tuotteiden maahantuonnissa. Lue lisää järjestelmän käyttöönotosta.

Tarkastuksen tilaaminen

Kasvinterveystodistusta vaativat tuotteet tarkastetaan maahantuonnin yhteydessä. Tarkastukset ovat maksullisia. Tarkastuksen tekee Ruokaviraston tai ELY-keskuksen tarkastaja. Maahantuotavasta lähetyksestä ilmoitetaan ennen lähetyksen saapumista maahantuontipaikan kasvintarkastajalle.

Sallitut maahantuontipaikat

Kasvinterveystodistusta vaativan lähetyksen maahantuonti on sallittua seuraavien maahantuontipaikkojen kautta (voimassa 14.12.2019 saakka):

  • Satamat: Hamina, Helsinki, Kaskinen, Kemi, Kokkola, Kotka, Oulu, Pietarsaari, Pori, Raahe, Rauma ja Turku
  • Lentokentät: Helsinki-Vantaa, Tampere ja Turku
  • Maarajan ylityspaikat: Karigasniemi, Lappeenranta, Niirala, Nuijamaa, Näätämö, Vaalimaa, Vainikkala ja Vartius.

Venäjältä peräisin olevaa puutavaraa saa tuoda myös useiden muiden maahantuontipaikkojen kautta.

Yhteydenotot

 

Sivu on viimeksi päivitetty 9.1.2020