Puutavaran kasvinterveysvaatimukset EU:n ulkopuolelta tuotaessa

Monet metsäpuiden taudit ja tuholaiset leviävät puutavaran välityksellä. Tuotaessa puutavaraa EU:n ulkopuolelta on tämän vuoksi huomioitava kasvinterveydelliset tuontivaatimukset.

Kasvinterveystodistus vaaditaan puulajista ja alueesta riippuen

Havupuutavaralta vaaditaan kasvinterveystodistus kaikista Euroopan ulkopuolisista maista sekä Venäjältä, Kazakstanista tai Turkista tuotaessa. Lehtipuutavaralla kasvinterveystodistusvaatimukset ovat puulaji- ja aluekohtaisia. Puutavaralle on asetettu myös käsittelyvaatimuksia.

Kasvinterveystodistus on osoitus siitä, että maahantuotavat tuotteet on käsitelty ja tarkastettu EU:n vaatimusten mukaisesti, eikä niissä ole karanteenituhoojia. Kasvinterveystodistuksella maahan tuotavat lähetykset tarkastetaan joko rajatarkastusasemalla tai määränpäässä. Tarkastustaso riippuu puutavaralajista ja alkuperästä.

Maahantuoja rekisteröityy Ruokaviraston rekisteriin

Kasvinterveystodistusta vaativan puutavaran maahantuojan on rekisteröidyttävä Ruokaviraston kasvinsuojelurekisteriin. Rekisteröitymisohjeet löydät täältä.

Maahantuoja rekisteröityy myös TracesNT-järjestelmään

Maahantuoja ilmoittaa kasvinterveystodistuksella maahantuotavat erät TracesNT-järjestelmään. Lue lisää järjestelmään rekisteröitymisestä.

Tarkastuksen tilaaminen

Kasvinterveystodistusta vaativat tuotteet tarkastetaan maahantuonnin yhteydessä. Tarkastukset ovat maksullisia. Tarkastuksen tekee Ruokaviraston tai ELY-keskuksen tarkastaja. Maahantuotavasta lähetyksestä ilmoitetaan ennen lähetyksen saapumista maahantuontipaikan kasvintarkastajalle.

Sallitut maahantuontipaikat

Kasvinterveystodistusta vaativan puutavaralähetyksen maahantuonti on sallittua seuraavien maahantuontipaikkojen kautta:

  • Satamat: Eckerö, Hamina, Hanko, Helsinki-Vuosaari, Inkoo, Kalajoki-Rahja, Kaskinen, Kemi, Kokkola, Kotka-Hietanen, Kotka-Mussalo, Kotka-Halla, Loviisa, Långnäs, Merikarvia, Porvoo-Tolkkinen, Oulu, Pietarsaari, Pori, Raahe, Rauma,Turku ja Uusikaupunki

  • Lentokentät: Helsinki-Vantaa

  • Maarajan ylityspaikat: Imatra, Karigasniemi, Kortesalmi-Kuusamo, Lappeenranta, Lieksan Inari, Niirala, Nuijamaa, Parikkala, Raja-Jooseppi, Salla, Vaalimaa, Vainikkala ja Vartius 

Yhteydenotot

 

Sivu on viimeksi päivitetty 26.10.2020