Puutavaran kasvinterveysvaatimukset EU:n ulkopuolelta

Monet metsäpuiden taudit ja tuholaiset leviävät puutavaran välityksellä. Tuotaessa puutavaraa EU:n ulkopuolelta on tämän vuoksi huomioitava kasvinterveydelliset tuontivaatimukset.

Kasvinterveystodistus vaaditaan puulajista ja alueesta riippuen

Havupuutavaralta vaaditaan kasvinterveystodistus kaikista Euroopan ulkopuolisista maista sekä Venäjältä, Kazakstanista tai Turkista tuotaessa. Lehtipuutavaralla kasvinterveystodistusvaatimukset ovat puulaji- ja aluekohtaisia. Puutavaralle on asetettu myös käsittelyvaatimuksia. Kasvinterveystodistus on osoitus siitä, että maahantuotavat tuotteet on käsitelty ja tarkastettu EU:n vaatimusten mukaisesti, eikä niissä ole karanteenituhoojia.

Maahantuoja rekisteröityy Ruokaviraston rekisteriin

Kasvinterveystodistusta vaativan puutavaran maahantuojan on rekisteröidyttävä Ruokaviraston kasvinsuojelurekisteriin. Rekisteröitymisohjeet ja lomakkeen löydät täältä.

TracesNT-järjestelmä tulossa käyttöön

EU:n kasvinterveyslainsäädännön muutoksen yhteydessä 14.12.2019 otetaan käyttöön TracesNT-järjestelmä kasvinterveystodistusta vaativien tuotteiden maahantuonnissa. Lue lisää järjestelmän käyttöönotosta.

Tarkastuksen tilaaminen

Kasvinterveystodistusta vaativat tuotteet tarkastetaan maahantuonnin yhteydessä. Tarkastukset ovat maksullisia. Tarkastuksen tekee Ruokaviraston tai ELY-keskuksen tarkastaja. Maahantuotavasta lähetyksestä ilmoitetaan ennen lähetyksen saapumista maahantuontipaikan kasvintarkastajalle.

Sallitut maahantuontipaikat

Kasvinterveystodistusta vaativan lähetyksen maahantuonti on sallittua seuraavien maahantuontipaikkojen kautta:

  • Satamat: Hamina, Helsinki, Kaskinen, Kemi, Kokkola, Kotka, Oulu, Pietarsaari, Pori, Raahe, Rauma ja Turku
  • Lentokentät: Helsinki-Vantaa, Tampere ja Turku
  • Maarajan ylityspaikat: Karigasniemi, Lappeenranta, Niirala, Nuijamaa, Näätämö, Vaalimaa, Vainikkala ja Vartius.

Venäjältä peräisin olevaa puutavaraa saa tuoda myös useiden muiden maahantuontipaikkojen kautta.

Yhteydenotot