Miljardin euron yritysinvestoinnit liikkeelle EU-maaseuturahaston tuella

6. helmikuuta 2020

Suomalaisyritykset ovat tehneet EU:n maaseuturahastosta saamallaan 250 miljoonan euron tuella lähes miljardin euron investoinnit viimeisten viiden vuoden aikana. EU:n maaseuturahasto on rahoittanut esimerkiksi elintarvikealan, matkailun ja metallialan yritysten investointeja. Kaiken kaikkiaan rahoitusta on saanut 3300 yritystä.

EU-rahoituskausi on kääntymässä loppuaan kohti, mutta yrittäjät voivat yhä hakea rahoitusta maaseudulla sijaitsevan yrityksensä investointeihin ja kehittämiseen nykyisen kaltaisilla ehdoilla. Päätökset hankkeiden rahoittamisesta tekevät alueelliset ELY-keskukset ja Leader-ryhmät. Ruokavirasto maksaa tuet päätösten mukaisesti.

Pohjois-Karjalassa haetaan vilkkaasti yritysrahoitusta

Vuonna 2019 maaseudun yritysrahoitusta myönnettiin yhteensä 56 miljoonaa euroa eri puolille Suomea. Yritysrahoitusta haettiin viime vuonna samaan tahtiin kuin edeltävinäkin vuosina. Viime vuonna hakemusmäärä kasvoi eniten Pohjois-Karjalassa. Yksittäisistä kunnista eniten yritysrahoitusta myönnettiin viime vuonna Kajaanissa ja Nurmeksessa sijaitseville yrityksille.

Yritysrahoituksella on positiivisia vaikutuksia aluetalouteen

Maaseudun yritysrahoituksen aluetaloudelliset vaikutukset ovat merkittäviä. Yritysrahoituksesta 60 % kohdistuu harvaan asutulle ja ydinmaaseudulle. Tutkimuksen mukaan rahoitusta saaneet yritykset saavat aikaan työpaikkoja myös niissä alueen yrityksissä, jotka eivät ole saaneet rahoitusta. Yritykset hankintaketjuineen tuovat verotuloja alueelle.

– Maaseudun matkailuyritykset ovat hyödyntäneet runsaasti yritysrahoitusta ja ovat näin mukana Suomen matkailuelinkeinon kasvussa. Suomen matkailun vetovoimatekijäthän löytyvät pääasiassa maaseudulta, sanoo johtava asiantuntija Reijo Martikainen Ruokavirastosta.

Viidesosan rahoituksesta ovat saaneet kasvavat ja kehittyvät elintarvikealan yritykset. Tällä EU-rahoituskaudella esimerkiksi Suonenjoelle, Joensuuhun ja Kurikkaan on tullut isojen elintarvikealan investointien myötä paljon yritysrahoitusta. Varsinkin meijerit ja marja- ja kasviala ovat tehneet maaseuturahaston tuella mittavia investointeja eri puolella Suomea.

Yritykselle itselleen rahoituksen saaminen on usein ratkaiseva asia: ilman rahoitusta moni investointi olisi jäänyt tekemättä tai edistynyt hitaammin. Maaseudun yritysrahoituksen haku on siirtynyt viiden viime vuoden aikana pääsääntöisesti sähköiseksi: yli 95 prosenttia hakemuksista tehdään Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelun kautta.

Lisätietoja Ruokavirastosta
Johtava asiantuntija Reijo Martikainen
0295 204 677
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lisätietoa maaseudun yritysrahoituksesta ruokavirasto.fissä