Ruokavirasto hyväksyi Aito saunapalvikinkku -nimisuojahakemuksen

30. huhtikuuta 2019

Ruokavirasto on hyväksynyt nimisuojahakemuksen, joka koskee ”Aito saunapalvikinkku”/”Äkta basturökt skinka” -nimitysten rekisteröintiä. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on Saunapalviyhdistys ry. Lopullisen päätöksen nimien rekisteröinnistä tekee Euroopan komissio.

Aidon saunapalvikinkun valmistus on voimakkaasti sidoksissa suomalaiseen saunakulttuuriin, mikä erottaa sen muista maista ja niiden savustetuista lihavalmisteista. Tuote poikkeaa modernimmalla teknologialla keitto- tai savustuskaapeissa valmistetuista palvikinkuista erityisesti valmistustavan ja ainutlaatuisen tuotelaadun vuoksi. Kinkku savustetaan leppäpuulla savusaunassa suorasavustusmenetelmällä. Lihan kypsytysaika on vähintään 12 tuntia.

”Aito saunapalvikinkku”/”Äkta basturökt skinka” on lihavalmiste, joka on valmistettu lihasian kinkkuosan kokonaisista lihaksista tai kinkkupaloista. Tuotteen lihapitoisuus on vähintään 90 prosenttia. Sille on ominaista leppäpuun savu, tuoksu ja maku. Lihan esikäsittely, suolaaminen, täyttäminen ja kypsentäminen tapahtuvat Suomessa. Suojauksen maantieteellinen alue kattaa koko maan.

Nimisuojaukseen liittyvät asiakirjat löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta.

 

Lisätietoa:

Piritta Sokura, ylitarkastaja

Puh. 0295 205 018

etunimi.sukunimi(at)ruokavirasto.fi