Suomi.fi-valtuutus otetaan käyttöön Hyrrä-asiointipalvelussa 2.1.2020

5. joulukuuta 2019

Verohallinnon tarjoama Katso-valtuutus korvataan vaiheittain vuoden 2020 aikana Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi-valtuutuksella. Muutos koskee muun muassa Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelua, jossa Katso-valtuutusta on käytetty siihen, että henkilö voi asioida sähköisesti yrityksen, yhdistyksen tai muun organisaation edustajana.

Yrittäjä – näin teet tarvittavat Suomi.fi-valtuutukset

Ensimmäisessä vaiheessa, 2.1.2020 alkaen, Suomi.fi-valtuutta alkavat käyttää kaupparekisteriin kuuluvat yritykset eli esimerkiksi maaseudun yritystukia tai maatalouden investointi- tai aloitustukia hakeneet yrittäjät. Nyt on hyvä hetki tarkistaa, että yrityksen asiointi- ja nimenkirjoitusoikeudet ovat oikein kaupparekisterissä tai YTJ:ssä. Henkilö, jolla on asiointi- ja nimenkirjoitusoikeus kaupparekisterissä tai YTJ:ssä voi asioida Hyrrä-asiointipalvelussa yrityksensä nimissä. Jos asiointi- ja nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö haluaa valtuuttaa muita asioimaan yrityksen nimissä, on hänen tehtävä Suomi.fi-valtuutus.

Suomi.fi-palvelussa on nyt julkaistu valtuutuskoodit, jotka yrittäjä tarvitsee tehdäkseen Suomi.fi-valtuutuksen. Ohjeet valtuutuksen tekemiseen Suomi.fi-sivustolla: https://www.suomi.fi/ohjeet-ja-tuki/tietoa-valtuuksista/anna-valtuus-yrityksena

Valtuutuksen tekemisessä auttaa Kansalaisneuvonta: https://www.kansalaisneuvonta.fi/

Muut organisaatiot jatkavat Katso-valtuutuksen käyttöä Hyrrässä toistaiseksi

Katso-valtuutus säilyy vielä jonkin aikaa Suomi.fi-valtuutuksen rinnalla, mutta se on poistumassa myöhemmin tarkentuvana ajankohtana.

Organisaatiot, joiden edustajaa ei ole rekisteröity kaupparekisteriin, jatkavat Katso-valtuutuksen käyttöä asioinnissa vuoden 2020 puolellakin. Tämä koskee muun muassa yhdistyksiä, seurakuntia, elinkeinoyhtymiä ja julkisia organisaatioita. Siitä, milloin Katso-valtuutus vaihtuu Suomi.fi-valtuutukseen näiden organisaatioiden osalta, tiedotetaan myöhemmin.

Suomi.fi-valtuutuksen käyttöönotto koskee myös Ruokaviraston Nekka-asiointipalvelua ja elintarvikeilmoitusten lomakepalvelua. Näissä palveluissa otetaan käyttöön myös Suomi.fi-tunnistautuminen. Näiden palveluiden osalta käyttöönotosta tiedotetaan myöhemmin.

Lisätietoja Ruokavirastosta:
Tietojärjestelmäasiantuntija Merja Pahkasalo
040 517 7939
merja.pahkasalo@ruokavirasto.fi