Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Kypsennys tepsii broilerinlihan ESBL-bakteereihin

5. joulukuuta 2018

6.4.2017

Suomalaisessa broilerinlihassa on antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita, mutta riski niiden siirtymisestä ihmisiin on pieni, kun noudatetaan hyvää ruoanvalmistushygieniaa. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksen mukaan 22 prosenttia vuonna 2016 vähittäismyynnissä olleesta tuoreesta broilerinlihasta sisälsi antibiooteille vastustuskykyisiä ESBL- tai niiden kaltaisia bakteereja. Suomessa näiden broilerikantojen ei ole todettu aiheuttaneen ihmisille vakavia tartuntoja.

Lue koko tiedote