Zoonoosikeskus
Zoonoosikeskus, Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyöelin, kokoaa yhteen näille sivuille tietoa zoonoosien, niiden aiheuttajien, ruokamyrkytysepidemioiden ja mikrobilääkeresistenssin esiintyvyydestä Suomessa.
Ajankohtaista
-
9. tammikuuta 2023
FinRes-Vet –vuosikatsaus 2022
Zoonoosikeskuksen FinRes-Vet -vuosikatsaus 2021 on ilmestynyt. Asiantuntijakatsauksessa tarkastellaan eläinten lääkkeiden käyttöä ja resistenssiseurannan tuloksia niin ihmisten kuin eläinten osalta.…
FinRes-Vet –vuosikatsaus 2022 -
15. joulukuuta 2022
Zoonooseja ja ruokamyrkytysepidemioita esiintyy Euroopassa edelleen vähemmän kuin pandemiaa edeltävänä aikana
EFSA:n ja ECDC:n EU One Health -zoonoosiraportti 2021 on julkaistu 13.12.2022. European Union One Health 2021 Zoonoses Report EFSAn tiedote: Zoonotic diseases and foodborne outbreaks on the rise, but…
Zoonooseja ja ruokamyrkytysepidemioita esiintyy Euroopassa edelleen vähemmän kuin pandemiaa edeltävänä aikana -
18. marraskuuta 2022
20 vuotta resistenssiseurantaa – missä mennään nyt?
Eläimistä ja elintarvikkeista eristettyjen bakteerien antibioottiresistenssiä ja eläinten antibioottien kulutusta on seurattu Suomessa jo 20 vuoden ajan. Uusin FINRES-Vet-raportti kattaa vuoden 2021…
20 vuotta resistenssiseurantaa – missä mennään nyt? -
15. marraskuuta 2022
Myös ihmisten terveyden näkökulmasta Suomen eläintautitilanne on edelleen hyvä
Eläintaudit Suomessa 2021 -raportin mukaan eläimissä ei vuonna 2021 todettu sellaisia eläintauteja, jotka olisivat vaaraksi ihmisille Suomessa. SARS-CoV-2-viruksen esiintymistä seurattiin myös…
Myös ihmisten terveyden näkökulmasta Suomen eläintautitilanne on edelleen hyvä -
6. lokakuuta 2022
Eläimistä eristetyillä zoonoottisilla kampylo- ja salmonellabakteereilla resistenssi on joiltain osin yleistynyt 2010-luvulta lähtien
Vuonna 2021 eläimistä ja elintarvikkeista eristettyjen zoonoosi- ja indikaattoribakteerien antibioottiresistenssiseuranta Suomessa keskittyi erityisesti sikoihin ja vähittäismyynnissä olevaan sian- ja…
Eläimistä eristetyillä zoonoottisilla kampylo- ja salmonellabakteereilla resistenssi on joiltain osin yleistynyt 2010-luvulta lähtien -
26. syyskuuta 2022
THL: Norovirus aiheuttaa suurimman osa elintarvikevälitteisistä epidemioista – osterit tyypillisiä tartunnanlähteitä
Norovirus on yleisin tunnistettu elintarvikevälitteisen epidemian aiheuttaja Suomessa. Äyriäiset ja simpukat ovat yleisiä epidemian välittäjäelintarvikkeita. Vuosina 2017–2021 osterit aiheuttivat 11…
THL: Norovirus aiheuttaa suurimman osa elintarvikevälitteisistä epidemioista – osterit tyypillisiä tartunnanlähteitä -
16. syyskuuta 2022
VN-TEAS -hanke kuvaa Suomen zoonoositilannetta ja arvioi zoonoositilanteen kehitystä ja mahdollisia uhkia yhteisen terveyden näkökulmasta
Visiona on ollut, että Suomen zoonoositilanne säilyy hyvänä, vaikka toimintaympäristöön liittyvät uhat lisääntyvät. Olosuhteiden vaaliminen vaatii ennakoivia toimia, jotka perustuvat ymmärrykseen…
VN-TEAS -hanke kuvaa Suomen zoonoositilannetta ja arvioi zoonoositilanteen kehitystä ja mahdollisia uhkia yhteisen terveyden näkökulmasta -
31. elokuuta 2022
Ennakkotieto elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden selvityskurssista
Valtakunnallinen Elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden selvityskurssi järjestetään jälleen keväällä 2023 monimuoto-opetuksena . Verkko-opetus toteutetaan 25.-26.5. ja lähiopetus viikolla 23…
Ennakkotieto elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden selvityskurssista -
3. kesäkuuta 2022
Zoonoosit ja niiden esiintyminen eläimillä Suomessa - vuosikatsaus
Asiantuntijakatsauksessa tarkastellaan taudinaiheuttajien esiintymistä eläimillä Suomessa sekä eläinten merkitystä zoonoositartuntoihin ihmisillä. Zoonoosit ja niiden esiintyminen eläimillä Suomessa -…
Zoonoosit ja niiden esiintyminen eläimillä Suomessa - vuosikatsaus -
11. maaliskuuta 2022
Elintarvikeperäiset zoonoosit Suomessa - vuosikatsaus
Asiantuntijakatsauksessa tarkastellaan ruokamyrkytyksiä aiheuttavien zoonoosien tartuntoja ihmisillä, sekä näiden taudinaiheuttajien esiintymistä elintarvikkeissa ja niiden raaka-aineissa Suomessa.…
Elintarvikeperäiset zoonoosit Suomessa - vuosikatsaus
-
18. marraskuuta 2019
Mikrobilääkkeiden käyttö tuotantoeläimille vähenee, mikrobilääkeresistenssin hallintaan tarvitaan silti lisäpanostusta
Ruokaviraston, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sekä Helsingin yliopiston julkaisema yhteisraportti FINRES-Vet 2018 osoittaa, että tuotantoeläimille käytettävien mikrobilääkkeiden…
Mikrobilääkkeiden käyttö tuotantoeläimille vähenee, mikrobilääkeresistenssin hallintaan tarvitaan silti lisäpanostusta -
10. lokakuuta 2019
Suomessa eläintautitilanne 2018 oli suotuisa myös ihmisten terveydelle
Ihmisten terveyden näkökulmasta Suomen eläintautitilanne on säilynyt pääosin hyvänä. Viimeisimmän Eläintautaudit Suomessa 2018 -raportin mukaan, eläimissä ei ole eläintauteja, kuten klassista…
Suomessa eläintautitilanne 2018 oli suotuisa myös ihmisten terveydelle -
17. syyskuuta 2019
Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa
Listeria-bakteerin ( Listeria monocytogenes ) aiheuttama listerioosi on yleisempi Suomessa kuin muualla maailmassa. Listerioosin sairastapausmäärät ovat ylipäätänsäkin olleet Suomessa kasvussa. Kasvun…
Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa -
13. syyskuuta 2019
Suomen zoonoosistrategian tavoitteisiin päästiin melko hyvin, mutta riskit kasvavat
Suomen zoonoosistrategian visiona on, että Suomen zoonoositilanne säilyy hyvänä, vaikka toimintaympäristöön liittyvät uhat lisääntyvät. Zoonoosikeskus on arvioinut vuonna 2013 laaditun…
Suomen zoonoosistrategian tavoitteisiin päästiin melko hyvin, mutta riskit kasvavat -
6. syyskuuta 2019
Suomen zoonoosistrategian vaikuttavuus arvioitu
Suomen zoonoosistrategia 2013 - 2017 -seurantaraporttiin on koottu arvio Suomen zoonoosistrategia 2013 - 17 vaikuttavuustavoitteiden mittareista, sekä strategian toimenpidesuunnitelman toimenpiteiden…
Suomen zoonoosistrategian vaikuttavuus arvioitu -
26. elokuuta 2019
Kryptosporidioositapaukset lisääntyvät Suomessa - THL ja Ruokavirasto selvittävät vatsataudin lähteitä
Vuonna 2018 Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 348 kryptosporidioositapausta, mikä on lähes 20-kertainen määrä 2010-luvun alkuun verrattuna. Myös tänä vuonna tammi-toukokuun aikana on ilmoitettu jo…
Kryptosporidioositapaukset lisääntyvät Suomessa - THL ja Ruokavirasto selvittävät vatsataudin lähteitä -
9. elokuuta 2019
Jänisruttoa esiintyy taas
Loppukesän tautina tunnettua jänisruttoa eli tularemiaa on jälleen todettu Ruokavirastossa tutkituissa rusakoissa. Tänä kesänä yksittäisiä tautitapauksia todettiin jo touko- ja kesäkuussa.…
Jänisruttoa esiintyy taas -
28. kesäkuuta 2019
Koirien mukana Suomeen voi tulla uusia tarttuvia tauteja
Suomeen tuotujen koirien lukumäärä on viimeisten vuosien aikana lisääntynyt. Koirien tuonti maista, joiden tautitilanne eroaa Suomesta, voi edesauttaa tautien leviämistä myös Suomeen ja niiden…
Koirien mukana Suomeen voi tulla uusia tarttuvia tauteja -
17. kesäkuuta 2019
Norovirus oli yleisin elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden aiheuttaja Suomessa vuosina 2014-16 - käsienpesu on tärkeä keino ehkäistä epidemioita
Suomessa raportoitiin 144 elintarvike- ja vesivälitteistä epidemiaa vuosina 2014 - 2016. Epidemioissa sairastui yhteensä lähes 4 000 henkilöä. Norovirus oli yleisin epidemioiden aiheuttaja, kuten…
Norovirus oli yleisin elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden aiheuttaja Suomessa vuosina 2014-16 - käsienpesu on tärkeä keino ehkäistä epidemioita -
29. toukokuuta 2019
Työterveyslaitos: Sikojen parissa työskentelevien on suojauduttava MRSA-tartunnalta
MRSA-bakteeri on yleistynyt tuotantosioilla Suomessa, minkä vuoksi sikoja työkseen käsittelevien on suojauduttava tartunnalta. Työterveyslaitos on tehnyt ohjeet suojautumiseen Ruokaviraston ja…
Työterveyslaitos: Sikojen parissa työskentelevien on suojauduttava MRSA-tartunnalta
Mikä on Zoonoosikeskus?
Zoonoosikeskuksen tehtävänä on varmistaa valvonnan ja tutkimuksen tehokas ja jatkuva yhteistyö eläinten ja ihmisen välillä tarttuvien tautien seurannassa ja torjunnassa. Keskus koordinoi zoonoosi-, ruokamyrkytys- ja mikrobilääkeresistenssiseurantaa, sekä kokoaa työn tulokset. Seurantatulokset ja muu zoonoosien esiintyvyyttä Suomessa koskeva tieto on koottu näille sivulle.
Euroopan parlamentin Zoonoosidirektiivi edellyttää jäsenmaita huolehtimaan zoonooseihin, ruokamyrkytysepidemioihin ja mikrobilääkeresistenssiin liittyvästä yhteistyöstä eläinlääkintä-, elintarviketurvallisuus- ja terveydenhuoltotahojen välillä. Suomen yhteistyöelimenä toimii vuonna 2007 perustettu Zoonoosikeskus.
Zoonoosikeskus on Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n asiantuntijoista muodostuva verkosto, jonka kautta koordinoidaan zoonoosi-, ruokamyrkytys- ja mikrobilääkeresistenssiseurantaa, tiedon keräämistä ja seurantatulosten julkaisemista. Keskus osallistuu lisäksi epidemiaselvityksiin, zoonooseja koskevaan viestintään ja niihin liittyvään koulutukseen.
Keskus toimii kansallisena yhteystahona kansainvälisiin zoonoosiasiantuntijoihin. Merkittävimmät yhteystahot EU:ssa ovat Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) ja Euroopan Tautien ehkäisyn ja valvonnan keskus (ECDC). Zoonoosikeskus ottaa osaa EU:ssa yhteisesti sovittavien zoonoosiseurantahankkeiden suunnitteluun, aineiston keräämiseen ja raportointiin.
Zoonoosikeskus tekee yhteistyötä muun muassa pohjoismaisten zoonoosikeskusten kanssa.
Lisätietoa
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA)
Tautien ehkäisyn ja valvonnan eurooppalainen keskus (ECDC)
Ruotsin zoonoosikeskus (SVA)
Norjan zoonoosikeskus (NVI)
Tanskan zoonoosikeskus (DTU)