Ruokavirasto suosittelee kanojen IB-rokotuksia

8. kesäkuuta 2023

Siipikarjaelinkeino on aloittanut laajat rokotukset broilereiden ja munintakanojen tarttuvaa keuhkoputkentulehdusta (IB) vastaan. Tuottajat ovat katsoneet tarpeellisiksi käynnistää rokotukset IB-tautia vastaan, koska tartunta heikentää linnun vastustuskykyä ja hyvinvointia sekä aiheuttaa tuotannollisia tappiota. Ruokavirasto suosittelee siipikarjan rokottamista käynnissä olevan IB-epidemian taltuttamiseksi, vaikka IB ei olekaan viranomaistoimin vastustettava eläintauti, eikä sitä vastaan rokottaminen ole pakollista.

IB-tautia aiheuttava virus kuuluu gammakoronavirusten sukuun. IB-virus ei ole läheistä sukua COVID-19-koronavirustautia aiheuttavalle SARS-CoV-2-virukselle, eikä se tartu ihmiseen tai muihin kotieläimiin. IB-virus aiheuttaa sairautta ainoastaan kanoilla (Gallus gallus). Siipikarjan IB-rokotteiden valmistuksessa ei käytetä ihmisten koronarokotuksissa suurta julkisuutta saanutta mRNA-teknologiaa. Tällä hetkellä markkinoilla on sekä tapettua että heikennettyä IB-virusta sisältäviä rokotteita.

Tuotantoeläimiä saa lainsäädännön mukaan lääkitä ainoastaan aineilla, jotka on hyväksytty tuotantoeläimille. Myyntiluvan tuotantoeläinkäyttöön voi saada ainoastaan lääkevalmiste, jonka käyttö elintarvikkeeksi käytettävillä eläimillä ei muodosta vaaraa kuluttajille. Suomessa eläinlääkkeiden kulutukseen luovuttamisluvista vastaa Lääkealan kehittämis- ja turvallisuuskeskus Fimea. Eläinrokotteita koskevat vastaavat vaatimukset kuin ihmisrokotteita. Lisäksi jokaisen rokote-erän dokumentaatio tarkastetaan erikseen ennen erän vapauttamista myyntiin, ja tarvittaessa tutkitaan rokotenäytteitä. Eläinrokotteiden erävapautuksesta vastaa Ruokavirasto.

Lisätietoja:

Jaostopäällikkö Pia Vennerström, p. 029 520 5150 (siipikarjatautien diagnostiikka)
Erityisasiantuntija Saija Kalenius, p. 029 520 4821 (eläinten lääkitsemisen valvonta)

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lue lisää:

IB-viruksesta
Eläinten lääkitsemisestä
Eläinlääkkeiden myyntilupien myöntäminen (Fimean sivuilla)
Rokotteiden laadunvalvonta Ruokavirastossa
Elinkeinon tiedotusta IB-viruksesta (Siipikarjaliiton sivuilla)