Afrikkalainen sikarutto levinnyt Italiassa lähelle Roomaa

10. toukokuuta 2022

Rooman laitamilla todettiin 4.5.2022 afrikkalainen sikarutto villisiassa, joka jouduttiin lopettamaan taudin vuoksi. Löytöpaikka on Insugheratan luonnonpuistossa noin 5 km päässä Rooman kantakaupungista ja Vatikaanista. Tapaus on Keski-Italian ensimmäinen sen jälkeen, kun tautia todettiin 400 km pohjoisempana Piemonten alueella Pohjois-Italiassa tammikuussa 2022.

Roomassa ja sen lähialueilla elää eri arvioiden mukaan noin 20 000 villisikaa. Niitä nähdään mm. puistoissa etsimässä ruokaa jäteastioista ja kulkemassa jopa vilkkaasti liikennöidyillä kaduilla. Villisiat ovat olleet myös aggressiivisia Rooman alueella. Viime viikolla roskia vienyt nainen loukkaantui lievästi, kun iso emakko tönäisi hänet maahan.

Tällä hetkellä epäillään, että ASF:n hyppäys alueelle on ihmisen toiminnan tulosta. Virus on samaa genotyyppiä 2, joka kiertää Euroopassa ja jota esiintyy Pohjois-Italiassa.

Afrikkalainen sikarutto on vakava sikojen virustauti, joka ei tartu ihmiseen. Tautiin sairastuneiden sikojen kuolleisuus on suuri. Levitessään ASF aiheuttaa suuria vahinkoja elinkeinolle.

Lisätietoja afrikkalaisesta sikarutosta