Afrikkalaista sikaruttovirusta todettiin villisiassa Virossa, Puolassa tauti ei ole hallinnassa

3. syyskuuta 2020

Ruokavirasto muistuttaa tuontialan toimijoita, kaikkia Suomeen saapuvia, metsästäjiä ja maatalousyrittäjiä afrikkalaisen sikaruton vaarasta levitä Suomeen.

Viro raportoi 1.9.2020, että Raplamaalla Pohjois-Virossa löytyi itsestään kuollut villisika, jossa todettiin afrikkalaista sikaruttovirusta (ASF). Edellinen villisika, josta pystyttiin osoittamaan virusta, löytyi helmikuussa 2019. Sen jälkeen on löytynyt tähän asti vain vasta-ainepositiivisia villisikoja. Tämä uusi löydös kertoo siitä, että ASF on yhä ajankohtainen uhka Virossa, mikä tulee ottaa huomioon Viroon kohdistuvissa matkoissa. Eläimillä, joista todetaan virusta, eikä vain vasta-aineita, on tuore tartunta ja ne voivat myös tartuttaa tautia edelleen muihin sikoihin.

Kartta, jossa Viron Raplamaalla valkoinen lippu.

Afrikkalaista sikaruttoa (ASF) esiintyy kaikissa Baltian maissa ja lisäksi tautia on runsaasti Puolassa. Puolan sikaloissa on todettu tänä vuonna jo 79 eri taudinpurkausta (2.9.mennessä), kun koko viime vuonna taudinpurkauksia oli 48 kpl. Taudinpurkaus tarkoittaa yhden tai useamman eläimen tartuntaa. Tapauksia on ollut sekä nk. takapihasikaloissa että kaupallisissa tuotantosikaloissa. Samaan aikaan tartunta leviää Puolassa villisioissa. Taudinpurkauksia villisioissa on tänä vuonna raportoitu noin 3100, kun koko viime vuonna niitä oli yhteensä 2468. Puolan ASF-rajoitusaluetta, jolla vastustustoimia tehdään, on jouduttu laajentamaan maan länsiosassa jo useaan kertaan.

Afrikkalaisen sikaruton tapaukset raportoidaan EU:ssa ADNS-järjestelmään, jonka tilastot ovat komission nettisivuilla luettavissa. Lue lisää komission sivuilta.

Afrikkalaisen sikaruton vastustustoimissa ei ole varaa herpaantua, ja erityistä huolellisuutta ja rajoitusten huomioimista tarvitaan tuotaessa Suomeen sian- tai villisian lihatuotteita, käytettyjä maatalouskoneita, rehuja tai muuta vastaavaa materiaalia, joka voi kuljettaa virusta mukanaan. Tartunta voi levitä myös esimerkiksi metsästysmatkailun myötä, jos varusteita ei puhdisteta kunnolla.

Lue lisää:

Afrikkalainen sikarutto (ASF) 
Älä tuo afrikkalaista sikaruttoa Suomeen