Ahvenanmaalla rantaan huuhtoutuneella villisialla ei afrikkalaista sikaruttoa

20. lokakuuta 2023

Ahvenanmaalla kuolleena löytyneellä villisialla ei ole todettu afrikkalaista sikaruttoa (ASF) Ruokaviraston laboratoriotutkimuksissa. Villisiasta otettujen näytteiden tulokset valmistuivat perjantaina iltapäivällä ja ne olivat negatiiviset ASF-, CSF- ja AD-virusten osalta.

Villisika löytyi torstaina Möckelön alueelta, Etelä-Ahvenanmaalta rantaan huuhtoutuneena. Löytöpaikan perusteella villisian arvioidaan kulkeutuneen Ahvenanmaalle etelän tai lännen suunnasta. Villisiasta lähetettiin näytteet tutkittavaksi Ruokavirastoon afrikkalaisen sikaruton poissulkemiseksi.

Afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan todettu Suomessa. Uhka taudin leviämisestä Suomeen on kasvanut selvästi, sillä tautia löytyy jo lähialueiltamme Ruotsissa, Baltian maissa ja Venäjällä. Mikäli sikojen ja villisikojen virustauti leviäisi Suomeen, aiheuttaisi se suuria taloudellisia tappioita sikatiloille ja lihateollisuudelle eläinten hävittämisen, tilojen saneerauksen sekä kansainvälisen kaupan pysähtymisen vuoksi.

Ruotsissa afrikkalaista sikaruttoa löydettiin ensimmäinen kerran kuolleista villioista Fagerstan alueelta, Keski-Ruotsista reilu kuukausi sitten. Taudin arvioidaan levinneen Ruotsiin ihmisen toimesta.

Ruokavirasto suosittelee, ettei Keski-Ruotsiin tai muille afrikkalaisen sikaruton esiintymisalueille tehtäisi metsästysmatkoja toistaiseksi.

Lue lisää afrikkalaisesta sikarutosta