Kesykyyhkyissä todettu herkästi tarttuvaa lintuvirusta Mikkelissä

10. joulukuuta 2021

Mikkelin keskustasta huonokuntoisina löytyneistä ja myöhemmin kuolleista kahdesta kesykyyhkystä on todettu lintujen ortoavulavirus 1 (PMV-1). Todettu virus on virulenttia eli voimakkaasti tautia aiheuttavaa virustyyppiä. Samalta alueelta on löydetty muitakin samoista oireista kärsinyttä ja kuollutta kesykyyhkyä. Edellisen kerran virusta on todettu Suomessa kesykyyhkyssä vuoden 2020 lopussa.

Sama virus aiheuttaa siipikarjassa Newcastlen tautia. Kesykyyhkypopulaatioissa PMV-1-viruksen aiheuttamia taudinpurkauksia esiintyy tyypillisesti kylmänä vuodenaikana. Oireina voi olla lentokyvyttömyyttä, apaattisuutta ja hermostollisia oireita (kävely pää vinossa).

Siipikarjan ja muiden lintujen pitäjien tulee huolehtia hyvästä tautisuojauksesta, jotta tartunta ei leviäisi lintujen pitopaikkaan. Lintujen pitäjien tulisi huolehtia mm. siitä, että linnut eivät pääse tekemisiin luonnonvaraisten lintujen kanssa, lintujen rehut ja juomavesi on suojattu luonnonvaraisilta linnuilta ja lintujen pitopaikkaan kuljettaessa vaihdetaan suojavaatteet ja jalkineet sekä pestään kädet. Jos linnuilla havaitaan sairauden oireita, tulee oireista ilmoittaa kunnaneläinlääkärille