Kesykyyhkyssä todettu herkästi tarttuvaa lintuvirusta Lempäälässä

13. joulukuuta 2022

Lempäälästä kuolleena löytyneestä kesykyyhkystä (pulu) on todettu lintujen ortoavulavirus 1 (AOAV-1, PMV-1). Löytöpaikan ympäristössä oli syksyn aikana nähty useampia kuolleita puluja. Todettu virus on virulenttia eli voimakkaasti tautia aiheuttavaa virustyyppiä. Edellisen kerran viruksen aiheuttamaa kesykyyhkyjen kuolleisuutta on todettu Suomessa syyskuussa 2022.

Sama virus aiheuttaa siipikarjassa Newcastlen tautia. Kesykyyhkypopulaatioissa PMV-1-viruksen aiheuttamia taudinpurkauksia esiintyy tyypillisesti kylmänä vuodenaikana. Oireina voi olla lentokyvyttömyyttä, apaattisuutta ja hermostollisia oireita (esim. kävely pää vinossa) sekä lintujen kuolemia.

Siipikarjan ja muiden lintujen pitäjien tulee huolehtia hyvästä tautisuojauksesta, jotta tartunta ei leviäisi lintujen pitopaikkaan. Lintujen pitäjien tulisi huolehtia mm. siitä, että linnut eivät pääse tekemisiin luonnonvaraisten lintujen kanssa, lintujen rehut ja juomavesi on suojattu luonnonvaraisilta linnuilta ja lintujen pitopaikkaan kuljettaessa vaihdetaan suojavaatteet ja jalkineet sekä pestään kädet. Jos linnuilla havaitaan sairauden oireita, tulee oireista ilmoittaa kunnaneläinlääkärille.

Lisätietoja:

Newcastlen tauti