Komissio myönsi Suomelle BVD-taudista vapaan aseman

2. maaliskuuta 2022

Suomen pitkäjänteinen työ naudan virusripulin vastustamiseksi sai tunnustuksen, kun Euroopan komissio vahvisti Suomen BDV-taudista vapaan aseman. Virallisesti tunnustettu tautivapaus hyödyttää Suomen kansainvälistä kauppaa ja turvaa BVD-tautivapautta jatkossakin, sillä nautaeläinten maahantuonnissa on noudatettava lainsäädännön asettamia tiukempia BVD-vaatimuksia.

Suomen vapautta BVD-taudista on jo pitkään seurattu tutkimalla vuosittain osa maan lypsy- ja emolehmäkarjoista, mutta viime vuonna seuranta laajennettiin kattamaan kaikki lypsy- ja emolehmäkarjat. Tehostetun seurannan tavoitteena on osoittaa maamme vapaus BVD-taudista EU:n vaatimusten mukaisesti.

EU:n eläintautilainsäädännön uudistus on mahdollistanut jäsenmaiden tunnustamisen myös nautojen virusripulista vapaaksi maaksi, jos tautivapaus on osoitettu riittävällä tavalla. Suomen lisäksi Euroopan komissio myönsi helmikuussa BVD-taudista vapaan aseman myös Itävallalle ja Ruotsille.

Tauti saatu juurittua mm. vapaaehtoisella valvontaohjelmalla

BVD-tauti (bovine viral diarrhoea) on ollut Suomessa lakisääteisesti vastustettava eläintauti jo pitkään. Tauti saatiin juurittua maamme nautakarjoista 1990- ja 2000-luvulla, muun muassa vapaaehtoisen valvontaohjelman avulla.

Viimeisin todettu tapaus löytyi seurantatutkimuksissa yhdeltä lypsykarjatilalta vuonna 2010. Enimmilläänkin BVD:n esiintyvyys Suomen nautakarjoissa on ollut vain muutaman prosentin luokkaa, joten ajoissa aloitetun vastustuksen ansiosta tauti ei koskaan päässyt maassamme yleiseksi. Suomessa tehty pitkäjänteinen työ taudin vastustamiseksi ja tautivapauden varmistamiseksi sai nyt palkintonsa, virallisesti tunnustetun BVD-vapauden myötä.     

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Tanja Lähteinen p. 050 477 6865, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lue lisää:

Naudan virusripuli (BVD)