Korkeapatogeenista lintuinfluenssaa todettu naudoilla ja ihmisellä USA:ssa

18. huhtikuuta 2024

USA:n terveysviranomaiset USDA sekä CDC ovat raportoineet korkeapatogeenista H5N1-lintuinfluenssaa naudoilla usean osavaltion alueella. Ensimmäinen tapaus varmistui 25.3.2024 ja virus löydettiin raakamaidosta sekä naudan nielunäytteestä Kansasista ja Teksasista. H5N1-influenssa on todettu myös vuohilla. Tautia on tämän jälkeen tavattu naudoilla useiden osavaltioiden alueella, mm. Idahossa, New Mexicossa sekä Michiganissa.

Oireina eläimillä on ollut maidontuotannon laskua, huonontunutta ruokahalua, kuumetta ja väsymystä. Naudoilta löydetyt virukset ovat hyvin samankaltaisia kuin Euroopassa tunnistetut H5N1-vírukset, mutta ne kuuluvat genotyyppiin, jota ei ole tavattu Euroopassa.

1.4.2024 todettiin lisäksi yksi viruksen aiheuttama humaanitapaus. Kyseessä oli potilas, joka oli ollut lähikontaktissa H5N1-positiiviseen karjaan ja viruksen sekvenssi oli lähes identtinen nautojen viruksen kanssa. Tällä hetkellä ei tiedetä varmuudella, onko henkilön tartunta tullut naudoista vai onko hän saanut tartunnan samasta lähteestä kuin eläimetkin. Tartunta oli vähäoireinen ja potilas on toipunut.

Ruokavirasto seuraa tilanteen kehittymistä tiiviisti ja tiedottaa asiasta lisää välittömästi, mikäli riskinarviointi Suomen osalta johtaa toimenpiteisiin suomalaisilla karjatiloilla. Tällä hetkellä riskiä nautaeläimille pidetään edelleen pienenä eikä esimerkiksi laidunnusta ole syytä välttää. Tavanomainen tautisuojaus ja kuolleiden villilintujen poistaminen laitumilta katsotaan tällä hetkellä riittäviksi varotoimiksi.

 

Lisätietoja tapauksista:

Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI) Detections in Livestock | Animal and Plant Health Inspection Service (usda.gov)