Kouvolalaisessa kesykyyhkyssä todettu herkästi tarttuva lintuvirus

14. tammikuuta 2021

Kouvolalaiselta teollisuusalueelta kuolleena löytyneen kesykyyhkyn näytteistä on todettu paramyksovirus-1 (PMV-1). Todettu virus on virulenttia eli voimakkaasti tautia aiheuttavaa virustyyppiä. Teollisuusalueelta oli löydetty joulukuun 2020 puolivälissä kaksi muutakin kuollutta kesykyyhkyä. Edellisen kerran virusta on todettu Suomessa kesykyyhkyssä vuoden 2020 alussa.

Sama virus aiheuttaa siipikarjassa Newcastlen tautia. Luonnonvaraisilla linnuilla PMV-1-tartunta ei ole lakisääteisesti vastustettava eläintauti. Kesykyyhkypopulaatioissa PMV-1-viruksen aiheuttamia taudinpurkauksia esiintyy tyypillisesti kylmänä vuodenaikana. Oireina voi olla lentokyvyttömyyttä, apaattisuutta ja hermostollisia oireita (kävely pää vinossa).

Siipikarjan ja muiden lintujen pitäjien tulee huolehtia hyvästä tautisuojauksesta, jotta tartunta ei leviäisi lintujen pitopaikkaan. Lintujen pitäjien tulisi huolehtia mm. siitä, että linnut eivät pääse tekemisiin luonnonvaraisten lintujen kanssa, lintujen rehut ja juomavesi on suojattu luonnonvaraisilta linnuilta ja lintujen pitopaikkaan kuljettaessa vaihdetaan suojavaatteet ja jalkineet sekä pestään kädet. Jos linnuilla havaitaan sairauden oireita, tulee oireista ilmoittaa kunnaneläinlääkärille.