Mehiläisten varroapunkki varmistui toiselta tarhalta Ahvenanmaalla

27. heinäkuuta 2021

Ahvenanmaan koillisosassa sijaitsevassa Brändön kunnassa on 23.7.2021 varmistunut varroatartunta toisella mehiläistarhalla. Ensimmäisen kerran mehiläisille haitallista Varroa destructor -punkkia todettiin Ahvenanmaalla 13.7.2021. Ahvenanmaa on aiemmin ollut EU:n komission päätöksellä virallisesti vapaa varroapunkeista.

Ensimmäinen tartunta todettiin varroavapauden osoittamiseksi vuosittain tehtävissä seurantatutkimuksissa. Toinen tapaus löytyi saman kunnan muiden mehiläistarhojen tutkimuksissa. Muiden tarhojen tutkimuksissa tai muissa seurantanäytteissä muualla Ahvenanmaalla ei ole todettu varroapunkkeja.

Ruokavirasto on perustanut Brändön kunnan alueelle rajoitusvyöhykkeen tartunnan leviämisen estämiseksi muualle Ahvenanmaalle. Rajoitusvyöhykkeellä sijaitsevista mehiläisten pitopaikoista ei saa siirtää pois aikuisia mehiläisiä, mehiläisen toukkia, mehiläispesiä, sikiökakustoja taikka mehiläisten kanssa kosketuksissa olleita aineita tai esineitä. Rajoitusvyöhykkeellä sijaitseviin mehiläisten pitopaikkoihin ei saa siirtää aikuisia mehiläisiä, mehiläisen toukkia tai sikiökakustoja.

Ahvenanmaan maakunnan hallinto päättää muista tarvittavista toimista.

Varroa on yleinen lähes kaikkialla Manner-Suomessa. Nämä punkit eivät ole ihmisille tai muille eläimille haitallisia. Hunajaa voi syödä normaalisti, vaikka tarhalla olisi varroapunkkeja.

Lisätietoja asiasta antaa Ruokavirastossa yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu +358 295 204 436

Ahvenanmaan maakunnan hallinnossa Avdelningschef Bengt Michelsson, Social- och miljöavdelningen, +358 18 25260