Minkkien ja supikoirien koronavirusseuranta tehostuu

9. kesäkuuta 2021

Ruokavirasto tehostaa tarhattujen minkkien ja supikoirien koronavirusseurantaa Euroopan komission uuden päätöksen takia. Komission päätös (2021/788) edellyttää, että turkistarhat lähettävät aiempaa enemmän näytteitä tutkittavaksi. Jatkossa minkkejä tai supikoiria pitävät turkistarhat lähettävät Ruokavirastoon tutkittavaksi viisi kuollutta eläintä kahden viikon välein, kun aiemmin tarhat toimittivat kolme näytettä kolmen viikon välein. Uusi seuranta alkaa 21. kesäkuuta ja kestää maaliskuulle 2022 saakka.

Komission päätös mahdollistaa kansallisesti määritetyn näytteenoton, jos turkistarhoilla noudatetaan tautisuojausvaatimuksia ja tarhan työntekijöitä testataan koronaviruksen varalta.  Osa turkistarhoilla toteutettavista taudintorjuntatoimista muuttuu päätöksen myötä vapaaehtoisista sitoviksi. Jos tarhaaja ei sitoudu noudattamaan toimenpiteitä, tarhan eläimiä tullaan tutkimaan komission päätöksen perusvaatimuksen mukaisesti eli 60 eläintä viikossa. Aluehallintovirastot ja kunnaneläinlääkärit valvovat taudintorjunnan toteutumista turkistarhoilla.

Komission päätöksen vaatimukset koskevat vain turkistarhoja, joissa on yli 500 siitoseläintä. Suomessa toteutetaan myös pienemmillä tarhoilla koronavirusseurantaa, mutta näillä taudintorjuntatoimet eivät ole sitovia.

Aiempaan tapaan kunnaneläinlääkäri ottaa tarhan eläimistä näytteitä koronavirustutkimuksiin, jos tarhalla epäillään koronavirustartuntaa. Epäilyn syy voi olla esimerkiksi tarhan työntekijällä todettu koronavirustartunta tai tarhan eläinten oireet. Kunnaneläinlääkäri käy myös tarhalla ottamassa näytteitä, jos tarhalta ei ole lähetetty kuolleita eläimiä tutkittavaksi Ruokavirastoon, tai eläimiä on lähetetty pieniä määriä harvoin.

Valtaosa turkistarhoista sijaitsee pohjalaismaakunnissa, minkä vuoksi Ruokavirasto keskittää tarhattujen minkkien ja supikoirien koronavirusnäytteenoton Seinäjoelle. Näytteiden analysointi tapahtuu jatkossakin Helsingissä Ruokaviraston virologian laboratoriossa.

Komission päätöksessä ei määrätä toimenpiteistä, jos turkistarhan eläimissä todetaan koronavirus. Suomessa Ruokavirasto määrää eläintautilain nojalla turkistarhan minkit ja supikoirat lopetettavaksi, jos koronavirustartunta todettaisiin.

Ruokavirasto on tehnyt elinkeinon kanssa tiivistä yhteistyötä turkistarhojen hyvän tautitilanteen ylläpitämiseksi. Viime joulukuussa käynnistyneen koronavirusseurannan aikana 218 tarhaa on lähettänyt Ruokavirastoon yhteensä lähes 3 500 näytettä tutkittavaksi. Näissä näytteissä ei ole todettu koronavirusta.

Lisätietoja:

Eläintautien valvonta:
Osastonjohtaja Terhi Laaksonen, p. 029 520 4530 (11.6. asti)
Ylitarkastaja Riikka Lahdenperä, p. 029 520 4558 (14.–18.6.)
Yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu, p. 029 520 4436 (21.–24.6.)

Virologiset tutkimukset: Yksikönjohtaja Tuija Gadd, p. 029 520 4183

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lue lisää:

SARS-CoV-2 turkiseläimillä