Äyriäisten valkopilkkutauti WSD

WSD taudin (White Spot Disease) aiheuttaa whispovirus WSSV (White Spot Syndrome Virus). Se on  kymmenjalkaisten (Decapoda) lahkoon kuuluvien äyriäisten tauti. Suomessa merkityksellisimmät taudille herkät lajit ovat jokirapu ja täplärapu.

Oireet

Katkaravuille tyypillinen oire on kuoren valkoiset pilkut, jotka johtuvat kuoren alaisen kudoksen kuolioitumisesta. Kuolleisuus voi olla korkea. Makean veden ravuissa ei ole kuvattu tautia kuin yksittäisiä kertoja, ja näissä tapauksissa näkyvät kuorimuutokset olivat harvinaisia. Rapujen ruokahalu huononee ja kuolleisuus nousee. Väritys voi muuttua punertavaksi.

Taudin määritys ja näytteenotto

Tauti voidaan todeta huonokuntoisesta ravusta kudosnäytteestä, jossa todetaan virusten aiheuttamat muutokset kuorenalaiskudoksessa. Ravuista voidaan tehdä myös DNA-analyysi WSSV-viruksen varalta. Näytteeksi valitaan oireellisia rapuja.

Leviäminen

Tartunta voi siirtyä mätimunien sisällä, rapujen syödessä infektoitunutta kudosta, tai vesiympäristöstä, mukaan lukien muun muassa planktonäyriäiset, jotka saattavat sisältää runsaasti viruksia. Tartunta voi säilyä herkissäkin lajeissa oireettomana pitkiä aikoja.

Vastustaminen ja ehkäisy

Äyriäisten valkopilkkutauti luokitellaan EU-lainsäädännön mukaan C-luokan eläintaudiksi äyriäisissä ((EU) 2018/1882). Jos eläinlääkäri, eläimen omistaja tai joku muu eläinten kanssa työnsä tai harrastuksensa vuoksi tekemisissä oleva henkilö epäilee tautia, pitää hänen ilmoittaa siitä virkaeläinlääkärille mahdollisimman pian. 

Tartuntaa kantavien katkarapujen pääseminen kosketuksiin rapujen kanssa on mahdollinen riskitekijä taudin leviämiselle Suomeen. Tartunta on todennäköisesti yleinen pakastetuissa katkaravuissa, joita ei pidä keittämättöminä käyttää esimerkiksi kalastuksessa syöttinä.

Seuranta

WSD-tautia seurataan Suomessa riskiperusteisesti. Rapuja viljellään nykyisin vähän.

Esiintyminen Suomessa ja muualla

Äyriäisten valkopilkkutautia ei ole todettu Suomessa, mutta virallista tautivapaata asemaa Suomella ei ole. Epäiltyjä tapauksia on ollut Etelä-Euroopassa. Tautia esiintyy Aasiassa, Keski-idässä, Välimeren alueella, Yhdysvaltojen eteläosassa, Väli-Amerikassa ja Etelä-Amerikan pohjoisosissa.

Sivu on viimeksi päivitetty 24.1.2024