Karpin kevätviremia SVC

SVC-taudin (Spring Viraemia of Carp) aiheuttaa rhabdovirus.

Oireet

Nimensä mukaisesti SVC on karppikalojen tauti. Taudille herkkiä lajeja ovat karppi, koikarppi, ruohokarppi, ruutana, suutari, monni, kultakala, marmoripaksuotsa ja hopeapaksuotsa. Myös monet särkikalat tai hauki voivat sairastua. Tautia esiintyy lauhkeilla ilmastoalueilla. Tavallinen oire on mulkosilmäisyys ja nesteen kertyminen vatsaonteloon, pistemäisiä verenvuotoja voi esiintyä iholla ja sisäelimissä.

Taudin määritys ja näytteenotto

Taudin määritystä varten valitaan ensisijaisesti heikkokuntoisia ja poikkeavasti käyttäytyviä kaloja. Tautia ei voida todeta vain kliinisten oireiden perusteella. Virusnäytteeksi otetaan kalasta pala aivoista, pernasta ja munuaisen etuosasta. Aivojen tilalle voidaan ottaa pala sydämestä. Taudin määritys tehdään osoittamalla virus kalojen elimistä tai kudoksista soluviljelmällä ja varmistamalla viruksen genomi PCR-menetelmällä.

Leviäminen

Tauti leviää suoran kontaktin, veden, rehun tai sukusolujen välityksellä.

Vastustaminen ja ennaltaehkäisy

SVC on lakisääteisesti vastustettava eläintauti: välittömästi ilmoitettava valvottava niin sanottu lisävakuus eläintauti. Tautiin ei ole olemassa lääkettä tai toimivaa rokotetta. Hyvät kalankasvatusolosuhteet lieventävät taudinkuvaa.

Seuranta

SVC esiintymistä seurataan riskiperusteisesti säännöllisesti otettavin näyttein kalanviljelylaitoksilla, joissa on karppeja tai muita särkikaloja.

Esiintyminen Suomessa ja muualla

Tautia ei ole todettu Suomessa ja koko Suomessa on EU:n hyväksymä SVC tautivapausasema. Tautia esiintyy useissa Euroopan maassa, Venäjällä ja entisen Neuvostoliiton alueen maissa.

Sivu on viimeksi päivitetty 20.7.2023