Hengitystietulehdukset

Hengitystietulehdukset ovat monisyisiä sairauksia ja sairauden puhkeamiseen vaikuttavat taudinaiheuttajien lisäksi aina myös lampolan olosuhteet. Useimpia aiheuttajia on normaalisti terveiden eläinten ylempien hengitysteiden limakalvoilla, josta ne sopivissa olosuhteissa pääsevät aiheuttamaan tautia.

Aiheuttajat ja oireet

Mannheimia haemolytica ja Pasteurella multocida aiheuttavat lampailla ja vuohilla keuhkotulehdusta, yleisinfektioita ja utaretulehdusta. Pasteurelloosi on erityisesti nuorilla eläimillä nopeasti etenevä sairaus. Oireena voi olla kuumetta ja hengitysvaikeuksia, mutta usein todetaan vain äkkikuolema.

Mycoplasma ovipneumoniae –tartunta on yksinään lieväoireinen ja aiheuttaa kroonista yskää ja sierainvuotoa, mutta altistaa muiden bakteerien, kuten pasteurellojen aiheuttamalle taudille. Myös virukset (muun muassa parainfluenssa-3-virus, adenovirus ja ovine respiratory syncytial virus) altistavat bakteeritulehduksille.

Myös loiset, keuhkomadot, voivat aiheuttaa yskäoireita. Lampailla esiintyy kolme keuhkomatolajia, Dictyocaulus filaria, Muellerius capillaris ja Protostrongylus rufescens. Aikuisten eläinten kroonisen keuhkotulehduksen harvinainen aiheuttaja on myös Maedivirus.

Taudinmääritys ja näytteenotto

Näytteeksi patologiseen tutkimukseen lähetetään kokonainen eläin, tai jos useita karitsoita on kuollut, 2–3 lääkitsemätöntä eläintä. Elävistä eläimistä voidaan ottaa syväsivelynäytteitä.

Ennaltaehkäisy

Sairastumiseen vaikuttavia tekijöitä ovat eläinten huonot ympäristöolosuhteet, ahtaus, kosteus ja pölyisyys. Hengitystietulehdusten ennaltaehkäisyssä on tärkeää huolehtia lampolan hyvästä ilmanvaihdosta. Myös stressi, eläinten yhdistely ja suuri eläintiheys altistavat infektioille.

Esiintyminen Suomessa

Hengitystietulehdukset ovat yleisiä lampaiden sairauksia.

Sivu on viimeksi päivitetty 15.1.2020