Valelehmärokko

Valelehmärokko (pseudocowpox) on yleensä naudan vetimissä havaittava ihotulehdus, jonka aiheuttaja on parapoxvirus. Tauti on zoonoosi eli se voi tarttua ihmiseen, jos sairasta eläintä tutkitaan ilman suojakäsineitä. Ihmiseen tarttuessaan virus aiheuttaa käsiin ihovaurion, jota kutsutaan ’lypsäjän kyhmyiksi’.

Oireet

Itämisaika on noin 6 päivää. Lehmien tai hiehojen vetimiin ilmestyy pieniä, punoittavia nyppylöitä, jotka voivat olla erittäin kivuliaita. Nämä kehittyvät rakkuloiksi, jotka puhkeavat ja iho kuoriutuu pois. Paraneminen alkaa rakkulan keskeltä ja etenee reunoille. Tämän vuoksi vetimiin muodostuu tyypillisiä hevosen kengän tai sormuksen muotoisia arpia. Yleensä tauti on lievä ja vetimet paranevat itsestään noin 4 viikossa.

Ihmiseen virus voi tarttua oireilevasta eläimestä yleensä käsissä olevien naarmujen kautta. Tartuntakohtaan muodostuu koholla oleva, punoittava ja kivulias ihovaurio, joka arpeutuu ja paranee hitaasti.

Taudin määritys

Naudoilla esiintyy muitakin tarttuvia tauteja, jotka aiheuttavat samantapaisia oireita. Taudeista sinikielitauti (bluetongue) sekä suu- ja sorkkatauti ovat vastustettavia eläintauteja, joita epäiltäessä on aina otettava yhteyttä eläinlääkäriin.

Valelehmärokkovirus voidaan diagnosoida Ruokavirastossa rakkulanestenäytteestä tai rupimateriaalista molekyylibiologisin menetelmin (PCR ja sekvensointi).

Leviäminen

Tärkein levittäjä on eläin, jolla on näkyviä iho- tai limakalvomuutoksia. Virus voi levitä myös lypsykoneen tai käsien välityksellä eläimestä toiseen. Parapoxvirukset ovat kestäviä viruksia. Virus säilyy myös ympäristössä hyvin, kuivuneessa ruvessa kuukausia tai jopa vuosia.

Ehkäisy

Eläinkaupan yhteydessä tulee varmistua siitä, ettei eläimillä ole silmin nähtäviä ihomuutoksia. Virus on erittäin kestävä ympäristössä ja tautia on sen takia vaikea hävittää. Taudin kantajuutta ei voida todeta laboratoriotutkimuksella. Tautiin ei ole käytössä rokotetta. Tauti ei johda viranomaistoimenpiteisiin tilalla, mutta kontakteja tartunnan saaneiden ja terveiden eläinten välillä on hyvä välttää.

Valelehmärokko on luokiteltu Suomen eläintautilainsäädännössä muuksi ilmoitettavaksi eläintaudiksi (kuukausittain ilmoitettava, MMMa 325/2021).

Esiintyminen 

Valelehmärokkoa esiintyy naudoissa maailmanlaajuisesti. Suomessa nautojen parapoxviruksien aiheuttamista taudeista on todettu valelehmärokkoa ja papulaarista stomatiittia. Valelehmärokkovirusta on todettu myös poroissa.

Sivu on viimeksi päivitetty 25.3.2024