Setaria tundra eli vatsakalvomato on yleinen porojen ja muiden hirvieläinten loinen, jota hyttyset levittävät. Voimakas tartunta aiheuttaa porolle vatsakalvontulehduksen. S. tundra on aiheuttanut toisinaan epidemioita Suomessa, joihin on kuollut jopa kymmeniä tuhansia poroja.
Aikuiset, 2-9 cm pitkät S. tundra-loiset elävät poron vatsaontelossa ja tuottavat suuria määriä pieniä toukkia eli mikrofilarioita poron verenkiertoon. Porojen verenkierrosta toukat päätyvät verta imeviin hyttysiin ja kehittyvät hyttysen sisällä tartuntakykyisiksi toukiksi, joita hyttyset levittävät takaisin poroihin. Pitkät ja lämpimät kesät suosivat S. tundran leviämistä.
Vatsakalvomatoa esiintyy eniten vasoilla ja nuorilla yksilöillä. Sairauden ilmeneminen riippuu loistartunnan voimakkuudesta. Muutama loinen ei aiheuta sairautta, mutta voimakas infektio aiheuttaa porolle tappavan vatsakalvontulehduksen ja yleiskunnon heikkenemisen. Ulospäin näkyviä oireita ovat esimerkiksi laihtuminen ja talvikarvan viivästynyt kehitys. Vatsaonteloon kertyvä neste voi saada vatsan pullottamaan. Raadonavauksessa vatsaontelosta löydetään aikuisia loisia ja vihertävä märkäinen tulehdusreaktio.
Loishäätö ivermektiinillä tehoaa pääasiassa myös S. tundraan. Porojen lääkitseminen vähentää myös yleistä tautipainetta populaatiossa.
S. tundra ei tiettävästi tartu ihmiseen. Luonnossa sitä levittävät poron lisäksi eniten metsäpeura ja metsäkauris.