Usein kysyttyä myyräekinokokista

(Echinococcus multilocularis)

Kuinka moni ihminen sairastuu ’myyräekinokokkiin’ vuosittain Euroopassa?

Tartunnan huippuesiintymisalueilla Sveitsissä ja muissa Alppimaissa noin yksi ihminen sadastatuhannesta tai miljoonasta sairastuu vuosittain. Tartunnalle altistuneiden määrästä ei ole luotettavia arvioita.

Voiko tartunnan saanut parantua?

Loisen täydellinen hävittäminen esimerkiksi leikkauksella on erittäin vaikeaa, mutta loiskudoksen kasvu voidaan pysäyttää päivittäisellä matolääkityksellä, jota yleensä jatketaan potilaan loppuelämän ajan.

Kuinka voin varmistaa, etten saa loistartuntaa ulkomaanmatkalla?

Matkoilla myyräekinokokkialueilla kannattaa välttää syömästä pesemättömiä raakoja vihanneksia tai marjoja. Koiraeläimiä ei pidä taputella. Jos kuitenkin silittelee, kädet on syytä pestä. Omien koirien tartunnat tulee estää pitämällä koirat kytkettynä tartunta-alueilla, joita on Keski-Euroopassa Tanskaan, Viroon ja Ruotsiin asti. Joka tapauksessa on muistettava, että ennen kotiinpaluuta koira on lääkittävä ekinokokkiin tehoavalla matolääkkeellä. Lisätietoa koirien, kissojen ja frettien tuonnista EU-maista Suomeen.

Miten loinen tarttuu kotikoirasta ihmiseen?

Loinen elää koiran ohutsuolessa ja tuottaa munia, jotka erittyvät koiran ulosteisiin. Niitä voi tarttua suoraan koiran turkkiin, etenkin peräpäähän. Lisäksi koira voi kieriä muiden koirien tai kettujen ulosteissa. Ihmisen taputellessa koiraa munat tarttuvat käsiin, mistä ne joutuvat suuhun vaikkapa peukaloa imemällä.

Mitä oireita koira saa loisesta?

Koiralla tartunta on oireeton, vaikka loisia olisi suurikin määrä.

Miten koirani voi saada tartunnan ulkomaan matkalla?

Koira voi saada tartunnan nielemällä loisen toukkamuotoja. Niitä on tartunnan saaneen myyrän maksassa. Koira voi siis saada tartunnan syömällä myyriä.

Kuinka suuri riski on, että koirani saa tartunnan Euroopassa, jos se on koko ajan kytkettynä?

Jos koira on kytkettynä ja valvottuna, eikä pääse nielemään jyrsijöitä, riski on olemattoman pieni.

Voiko marjoja, sieniä ja vihanneksia edelleen poimia ja syödä?
Olen lukenut, että myyräekinokokilta suojautumisen vuoksi marjat olisi ennen syömistä huuhdottava vedellä tai keitettävä. Onko näin?

Alueilla, joilla myyräekinokokkia tiedetään esiintyvän, viranomaiset ovat antaneet erilaisia ohjeita. Yhdysvalloissa kehotetaan ennen syömistä huuhtomaan puhtaalla vedellä (tai keittämään) luonnosta poimitut marjat, sienet, kerkät ynnä muut. Ruotsissa viranomaiset eivät ole rajoittaneet marjojen käyttöä loisen löytymisen jälkeen.

On hyvä muistaa, että ei ole olemassa luotettavaa näyttöä siitä, että kukaan olisi missään milloinkaan saanut tartuntaa marjoja syömällä. Marjojen tai sienien kautta tartunnan saaminen on periaatteessa mahdollista, mutta varsin epätodennäköistä, sillä loinen tarttuu huonosti ihmiseen. Todellisuudessa tartunnan riski on alhainen jopa loisen ydinesiintymisalueilla.

Voiko ekinokokkia olla ulkomailta tuoduissa tuoreissa tai pakastetuissa marjoissa?

Voi olla, jos marjat ovat alueelta, jossa ekinokokkia esiintyy. Marjat eivät kuitenkaan erityisesti kerää munia itseensä. Munia voi mahdollisesti tarttua marjojen pintaan, mikäli ympäristössä on niitä paljon. USA:ssa kuluttajia kehotetaan pesemään tai keittämään luonnosta kerätty ruoka. Ruotsin viranomaiset ovat todenneet, että tuontimarjojenkaan syönti ei ole vaarallista.

Lisätietoa Ruotsin viranomaisilta (Livmedelsverket).

Tuhoutuuko ekinokokkiloinen marjoista pakastamalla?

Tavallinen pakastaminen ei tapa loisen munia, vaan ne voivat säilyä elävinä jopa vuosia.

Olen kaikesta hyssyttelystä huolimatta levoton. Mitä pitäisi tehdä?

Sairastumisen riski, etenkin Suomessa, missä myyräekinokokkia ei ole koskaan tavattu, on mitätön. Käsienpesu ennen ruuanlaittoa ja ruokailua vähentää erilaisten tartuntojen riskiä. Sitä ei tiedetä, onko marjojen huuhtelemisella vaikutusta, mutta oletettavasti riski pienenee. Kypsäksi keittäminen tappaa kaikki mahdolliset taudinaiheuttajaloiset, -bakteerit ja -virukset.

Sivu on viimeksi päivitetty 24.7.2023