Vinkkejä nautarekisterin asiointisovelluksen käyttöön

Tärkeitä työkaluja eläintenpitäjille

Tälle sivulle nostamme esiin nautarekisterisovelluksen ominaisuuksia, joilla eläintenpitäjä voi tarkistaa ja tehdä korjauksia omiin kirjauksiinsa. Asiointisovellukseen voi kirjautua osoitteessa https://nauta.ruokavirasto.fi.

Jos tarvitset apua nautarekisterin sovelluksen kanssa, niin ota yhteyttä nautarekisterin asiakaspalveluun, puhelin 029 520 5300 ja sähköposti nautarekisteri@ruokavirasto.fi.

 

Täältä pystyt avaamaan tapahtuman, jossa on tarkistettavaa ja mahdollisesti korjattavaa. Oikeassa laidassa on "korjaa"-painike, joka avaa tapahtuman. Sivun alareunasta löydät tapahtuman huomautuksen. Jos tapahtumassa on korjattavaa muista tallentaa tapahtuma korjauksen jälkeen. Jos kirjaus on oikein ja huomautus aiheeton niin voit kuitata sen aiheettomana pois. Kuittauksen jälkeen ei pidä tallentaa, koska tällöin tapahtuma tulee listalle uudelleen. 

Jos joku on myynyt eläintenpitäjälle eläimen tai ostanut eläintenpitäjän eläimen, nautarekisteriin syntyy esitäytetty ilmoitus, kun toinen eläintenpitäjä tai eläinvälittäjä tekee osto-, poisto-, välitys- tai teurastusilmoituksen eläintenpitäjän eläimistä eikä eläintenpitäjä ole tehnyt vielä omaa ilmoitustaan. Esitäytetyt ilmoitukset ovat voimassa Ruokaviraston nautarekisterissä 30 vuorokauden ajan, jos eläintenpitäjä ei tee niille mitään. Esitäytetty ilmoitus pitää täydentää varsinaiseksi ilmoitukseksi ennen kuin se päivittää nautarekisterin tietoja ja esimerkiksi ilmoitusviiveen laskenta päättyy. Jos toinen osapuoli on ehtinyt tehdä ilmoituksen, voit hyväksyä tai poistaa ilmoituksen tarkistuksen jälkeen. Jos listalle tulee tapahtuma eläimestä, joka ei ole tullut tai lähtenyt niin asia pitää selvittää. Huomioi, että eläintenpitäjä on viime kädessä aina vastuussa ilmoituksista. Jos esitäytettyä ilmoitusta ei muodostu, se ei poista tuottajan vastuuta. Esitäytetty ilmoitus on apuväline ilmoitusten tekoon eikä esitäytettyä ilmoitusta ole pakko käyttää ilmoitusten laadinnassa. 

"Tehdyt tapahtumat"-osio listaa viimeisen vuoden aikana tehdyt tapahtumat. Tämä on kätevä työväline tarkistaa ovatko viimeisimmät kirjaukset onnistuneet ja voit mahdollisesti korjata niitä. Tapahtuman etsintää varten ovat hakukentät ja lista on lajiteltavissa pienistä kolmioista otsikoiden mukaan. 

"Tehdyt tilaukset"-kohdasta pääsee perumaan tilauksen tai muokkaamaan jo tehtyä tilausta niin kauan, kunnes merkkitoimittaja on hakenut tilauksen. "Muokkaa"-painike poistuu, kun merkkitoimittaja on hakenut tilauksen. Merkkitoimittajat hakevat tilaukset joka päivä, joten tilaus kannattaa korjata heti. Kun tilaus on haettu sen muuttaminen tai peruminen ei ole enää mahdollista. Jos merkkitilauksessa on statuksena "odottaa käsittelyä", niin avaamalla tilauksen "muokkaa"-painikkeella sivun alareunasta löytyy huomautus miksi tilaus ei ole lähtenyt merkkitoimittajalle. 

"Teuraaksi menneet" antaa yleissilmäyksen, että eläimen poistopäivä ja sille tehty teurastusilmoitus täsmäävät tai jompikumpi puuttuu. Omaa poistoilmoitusta pääset muokkaamaan EU-tunnuksen edessä olevista kolmesta pisteestä menemällä sijaintitietoihin ja klikkaamalla poistopäivää. Jos teurastusilmoituksessa on virheitä tai se puuttuu, niin tällöin tulee olla yhteydessä teurastamoon. 

"Hävitykseen menneet eläimet"-lista toimii samalla tavoin tilalla kuolleiden ja lopetettujen eläinten osalta. Tässä näkyvät eläimistä tehdyt hävitysilmoitukset. 

Ilmoitusten teko onnistuu helpoiten valitsemalla eläin listalta laittamalla rasti EU-tunnuksen edessä olevaan ruutuun ja valitsemalla "Ilmoituslaji" eläinlistan yläreunasta. Haltijakohtaisissa tiedoissa voit muuttaa eläimen korvanumeroa, nimeä, rotua ja käyttöä. Huomioi, että korvanumeron muutos ei vaihda eläimen EU-tunnusta.

Ilmoitusten korjaus onnistuu valitsemalla EU-tunnuksen edessä olevasta kolmesta pisteestä sijaintitiedot. Tapahtumaan pääset klikkaamalla sen tapahtuman päivämäärää jota haluat muokata. Myös syntymän muokkaaminen on mahdollista. Jos tapahtumaan on tullut virheellinen EU-tunnus, niin sen vaihto tapahtumaan on mahdollista.

Korvamerkkien tilauksen yhteydessä puhelinnumero tulee syöttää ilman välilyöntejä. Kun puhelinnumero syötetään ilman välilyöntejä Tallenna-painike aktivoituu.  

 

Neuvonnan korvanumero ei ole virallinen nautarekisterin tieto, joten sitä ei ole ollut vanhassa nautarekisterissä. Uuteen nautarekisteriin neuvonnan korvanumerot kuitenkin sidosryhmien toiveesta tuotiin. Ennen uuden nautarekisterin käyttöönottoa eläimen viimeisin korvanumero haettiin sen vanhoista nautarekisterin tapahtumista. Jos eläimen korvanumeroa on kuitenkin muokattu neuvonnan järjestelmissä, ei viranomainen ole tästä saanut tietoa ja korvanumeron päivitys ei uudessa nautarekisterissä näy.
 
Ruokavirastolla ei siis välttämättä ole tietoa naudan viimeisimmästä korvanumerosta, emmekä sitä voi järjestelmään päivittää. Eläintenpitäjä voi korjata korvanumeron oikeaksi muokkaamalla Ruokaviraston nautarekisterisovelluksessa eläimen haltijakohtaisia tietoja tai muokkaamalla korvanumeron eläimen viimeisimpään tapahtumaan. 
Sivu on viimeksi päivitetty 15.6.2023