Lemmikkieläinten ruoka

Lemmikkieläinten ruoka on rehua ja se kuuluu rehulainsäädännön piiriin. Rehut on tarkoitettu eläinten ruokintaan ravinnon saannin turvaamiseksi. Rehut ovat tyypiltään rehuaineita (esim. liha- ja eläinperäiset tuotteet, kaura, maitojauhe, rypsiöljy), rehun lisäaineita (esim. säilöntäaineet, aromiaineet, vitamiinit, hivenaineet, entsyymit, maitohappobakteerit) ja edellisistä koostuvia rehuseoksia, joita ovat täydennysrehut ja täysrehut. Rehuista ei saa esittää lääkinnällisiä tai terveysväittämiä. Rehulainsäädännössä ei ole ravintolisiä, lisäravinteita tai terveysvaikutteisia rehuja. Erityiseen ravitsemukselliseen tarkoitukseen yhteisesti Euroopan Unionissa (EU) hyväksyttyjä ja tieteellisen tutkimustiedon perusteella arvioiduista rehuista saa väittää terveyteen liittyviä vaikutuksia, kuten esim. kissojen ja koirien uraatti-, oksalaatti- ja kystiinikivien muodostumisen vähentäminen, ylipainon vähentäminen sekä nivelten aineenvaihdunnan tukeminen nivelrikon yhteydessä.

Rehujen tulee olla laadukkaita ja turvallisia sekä eläimen lajinmukaiseen ravitsemukseen soveltuvia. Näin varmistetaan ravinnosta ja rehuista johtuva eläinten hyvinvointi sekä estetään eläintautien leviäminen. Rehujen soveltuvuuden ja ja lajinmukaisuuden arviointi tehdään eläinlajikohtaisesti. 

Hevoset ja esim. lemmikkinä pidettävät kanat, possut tai lampaat eivät ole rehulainsäädännön luokittelun mukaisesti lemmikkieläimiä vaan (elintarvike)tuotantoeläimiä, ja niiden rehujen laatua, käyttöä ja merkintävaatimuksia koskevat tuotantoeläimien rehuja koskevat vaatimukset.

Valvonta

Rehulain mukainen toimivaltainen viranomainen Suomessa on Ruokavirasto. Lemmikkien rehujen valmistajat ja tuojat ovat rehualan toimijoita, jotka rekisteröidään Ruokavirastossa. Rekisteröinti ei koske pelkästään lemmikkieläinten rehuja myyviä vähittäiskauppoja. Rekisteröityneiden rehualan toimijoiden luettelo on Ruokaviraston nettisivuilla. Kotimaisia lemmikkieläinten ruokien valmistajia valvotaan paitsi rehulainsäädännön niin myös eläimistä saatavia sivutuotteita koskevan lainsäädännön mukaisesti. Suurin osa Suomessa myytävistä lemmikkieläinten ruuista on valmistettu muissa EU-maissa tai EUn ulkopuolella, missä niitä valvotaan kyseisen maan viranomaisten ja EU:n toimesta. Ruokavirasto valvoo lemmikkieläinten tuontirehuja eläinlääkinnällisessä rajatarkastuksessa sekä markkinavalvonnassa, jossa vähittäiskaupoissa olevista rehuista otetaan näytteitä niiden laadun ja pakkausmerkintöjen vaatimustenmukaisuuden varmistamiseksi.

Rehujen valmistaja vastaa valmistamiensa tuotteiden vaatimustenmukaisuudesta ja turvallisuudesta. Ulkomaisten rehujen osalta tuoja vastaa mm. pakkausmerkinnöistä. Kun kuluttaja havaitsee tai epäilee puutteita ja ongelmia rehussa, niin ensisijaisesti tulee ottaa yhteyttä valmistajaan tai tuojaan.

Lisätietoa:

 

Sivu on viimeksi päivitetty 5.2.2024