TSE-asetuksen mukainen hyväksyminen

Eläinvalkuaisen käyttö märehtijöiden ruokinnassa on asetuksen (EY) 999/2001 (ns. TSE-asetus) nojalla pääsääntöisesti kielletty. Myös muiden elintarviketuotantoeläinten ruokinta käsitellyllä eläinvalkuaisella on kielletty tietyin TSE-asetuksen liitteessä IV kuvatuin poikkeuksin. Käsiteltyä eläinvalkuaista voi valmistaa ainoastaan luokan 3 sivutuotteista sivutuoteasetuksen mukaisesti hyväksytyssä luokan 3 käsittelylaitoksessa. Eläinvalkuaisten käsittelymenetelmät on säädetty sivutuoteasetuksessa. Käsitellyistä eläinvalkuaisista voit lukea lisää täältä (Käsitellyn eläinvalkuaisen valmistaminen ja käyttö eläinten ruokinnassa)

Märehtijöiden ruokinnassa on eläinvalkuaisen lisäksi kielletty myös mm. kalajauhon, eläimistä saatujen di- ja trikalsiumfosfaatin sekä verituotteiden (huom. verijauho on käsiteltyä eläinvalkuaista, ei kuulu verituotteisiin) käyttö. Märehtijöiden ruokinnassa on kuitenkin sallittua nahoista ja vuodista peräisin olevan muun kuin märehtijäperäisen hydrolysoidun valkuaisen käyttö sekä kalajauhon käyttö vieroittamattomien märehtijöiden rehuissa (juottorehut). Myös munan ja maitotuotteiden käyttö on sallittu märehtijöiden ruokinnassa. Maitotuotteiden käytöstä voit lukea lisää: Maidon ja maitopohjaisten tuotteiden rehukäyttö

Muiden tuotantoeläinten kuin märehtijöiden rehuissa (kuten sika, siipikarja) on sallittua käyttää mm. kalajauhoa, eläimistä saatuja di- ja trikalsiumfosfaatta, sioista ja siipikarjasta saatuja verituotteita sekä hydrolysoitua valkuaista, gelatiinia ja kollageenia. Lisäksi on sallittua käyttää sikojen rehussa siipikarjasta saatua käsiteltyä eläinvalkuaista (sis. myös siipikarjasta saatu verijauho) sekä hyönteisvalkuaista. Siipikarjan rehussa voi käyttää siasta saatua käsiteltyä eläinvalkuaista (sis. myös siasta saatu verijauho) sekä hyönteisvalkuaista. Vesiviljelyeläinten, kuten kalojen rehussa on sallittua käyttää sioista, siipikarjasta ja hyönteisistä saatua käsiteltyä eläinvalkuaista.

Edellä mainittujen eläinperäisten rehuaineiden käyttö rehujen valmistuksessa edellyttää erillisen hyväksynnän (TSE). Kalajauhoa ja kalajauhoa sisältäviä täydennysrehuja saavat käyttää muiden elintarviketuotantoeläinten kuin märehtijöiden rehujen valmistukseen ainoastaan Ruokaviraston hyväksymät rehualan toimijat (katso luettelo hyväksytyistä laitoksista). Sama vaatimus koskee eläimistä saadun dikalsiumfosfaatin ja trikalsiumfosfaatin sekä muista kuin märehtijöistä saatujen verituotteiden ja käyttöä rehujen valmistuksessa.

Ruokaviraston hyväksyntä vaaditaan myös sioista, siipikarjasta sekä hyönteisistä saadun käsitellyn eläinvalkuaisen käytölle sikojen, siipikarjan tai vesiviljelyeläinten rehujen valmistuksessa. Edellä mainitut rehuseokset on pääsääntöisesti valmistettava laitoksissa, jotka eivät tuota märehtijöille tarkoitettuja rehuseoksia. Lisäksi koska siasta saatu eläinvalkuainen on sallittu vain siipikarjalle ja siipikarjasta saatu eläinvalkuainen sallittua vain sioille, niin em. eläinvalkuaista sisältävät rehuseokset on pääsääntöisesti valmistettava laitoksissa, jossa ei valmisteta rehua molemmille näille eläinlajeilla (lajin sisäinen syöttökielto).

Hyväksyntää haetaan lomakkeella E. Hakemus tulee tehdä vähintään kuukautta ennen suunniteltua toiminnan aloittamista. Ennen hyväksynnän myöntämistä Ruokavirasto tarkastaa tarvittaessa paikan päällä, että edellytykset hyväksynnälle täyttyvät esim. eriyttämisen osalta. Eriyttäminen koskee koko valmistuslinjaa (vastaanotto, sekoittaja, raelinjat, irtolastaus/säkitys). Eriyttämistä valmistuslinjojen välillä tulee varmentaa myös asiakirjoin sekä analyyttisesti (=kielletyn eläinvalkuaisen esiintyminen sellaisen eläinlajin rehussa, jossa sitä ei saa olla). Näytteenotto- ja analyysitiheyden toimija arvioi osana HACCP vaarojen arviointia. Lisäksi rehuseosten merkinnöissä tulee selkeästi ilmoittaa, että ne sisältävät em. käsiteltyä eläinvalkuaista ja näihin liittyvät varoitusmerkinnät. Merkintävaatimuksista on kerrottu lisää rehujen merkintäoppaissa.

Esimerkki 1

Jos samassa rehutehtaassa valmistetaan sekä kalajauhollisia rehuja että märehtijöiden rehuja, tulee valmistuksen tapahtua eri valmistuslinjoilla.

Esimerkki 2

Jos tehtaassa valmistetaan sikojen ja siipikarjan rehuja ja käyttöön otetaan sika/siipikarjavalkuainen, niin tällöin näiden eläinlajien rehut tulee valmistaa eri linjoilla. Myös mahdolliset märehtijän rehut tulee eriyttää valmistuksen ja varastoinnin osalta.

Esimerkki 3

Jos samassa rehutehtaassa valmistetaan sioista/siipikarjasta saatua eläinvalkuaista sisältäviä vesiviljelyeläinten rehuja ja muiden elintarviketuotantoeläinten rehuja, vesiviljelyeläinten rehut tulee pitää kaikissa vaiheissa fyysisesti erillään muista elintarviketuotantoeläinten rehuista. Myös kuljetukset ja varastointi tulee eriyttää.

Esimerkki 4

Vaatimusta sovelletaan rahtisekoittajiin siten, että kalajauhollisen rehun ja märehtijöiden rehun valmistukseen tulee olla erillinen kalusto. Myös sika/siipikarjasta saatu eläinvalkuainen tulee eriyttämisessä huomioida eli eri kalustot myös näille.

Eläinperäinen rehuaine

märehtijät

muu elintarviketuotantoeläin kuin märehtijä

(esim. sika, siipikarja, hevonen, pl. kalat)

vesiviljelyeläimet (kuten kalat)

sika/siipikarja

(ko. lajeille sallittu kattavammin v. 2021)

märehtijästä saatu PAP + verituotteet

 ei sallittu

ei sallittu

ei sallittu

ei sallittu

muista kuin märehtijöistä saatu PAP (sisältää verijauhon ei-märehtijöistä)

ei sallittu

ei sallittu

sallittu

sallittu sika/siipikarja/hyönteis-PAP katso alla!

 

hyönteisistä saatu eläinvalkuainen

ei sallittu

ei sallittu

sallittu

sallittu sekä sika- että siipikarjalle

siipikarjasta saatu eläinvalkuainen (sis. verijauho)

ei sallittu

ei sallittu

sallittu

sallittu sioille

siasta saatu eläinvalkuainen (sis. verijauho)

ei sallittu

ei sallittu

sallittu

sallittu siipikarjalle

muista kuin märehtijöistä saadut verituotteet (huom! tähän ei kuulu verijauho!)

ei sallittu

sallittu

sallittu

sallittu molemmille

kalajauho*

ei sallittu

*sallittu juottorehussa vieroittamattomille märehtijöille

sallittu

sallittu

sallittu sika/siipikarjalle

gelatiini/kollageeni märehtijöistä

ei sallittu

sallittu

sallittu

sallittu

gelatiini/kollageeni ei-märehtijöistä

sallittu

sallittu

sallittu

sallittu

maito/ munatuotteet

sallittu, joitain edellytyksiä

sallittu, joitain edellytyksiä

sallittu, joitain edellytyksiä

sallittu, joitain edellytyksiä

Takaisin sivulle 'Rehualan toiminnan aloittaminen'

Sivu on viimeksi päivitetty 26.10.2021