Lemmikkieläinten ruoka

Lemmikkieläinten ruoka on rehua, joten sen valmistusta, jakelua ja markkinointia säätelee rehulainsäädäntö. Lemmikkieläinten ruoan osalta on keskeisintä ymmärtää, että eläinperäisiä raaka-aineita sisältäviin lemmikkieläintenruokiin ja niiden valmistamiseen sovelletaan rehulainsäädännön lisäksi myös sivutuotelainsäädäntöä. Ruokavirasto rekisteröi ja tarvittaessa hyväksyy rehualan toimijat sekä valvoo lemmikkieläinten ruokien valmistusta, jakelua ja markkinointia Suomessa. Lemmikkieläinten ruoan vähittäiskauppa ei kuulu rekisteröinnin piiriin.

Tässä osiossa kerrotaan eläinperäisistä lemmikkieläintenruuista, kuten kissojen ja koirien ruuista. Eläintautien leviämisen riskin vuoksi eläinperäisiä raaka-aineita sisältäviä lemmikkieläinten ruokia, erityisesti raakaruokia, ja niiden valmistusta säädellään/valvotaan tarkemmin kuin pelkästään kasviperäisiä raaka-aineita sisältäviä.

Kasviperäisten lemmikkieläinten ruokien (esim. jyrsijöille tai koirille) valmistukseen sovelletaan ainoastaan rehulainsäädäntöä, joten siihen liittyviä ohjeistuksia voit lukea yleisistä rehualan toimijaan kohdistuvista vaatimuksista.

Hevoset, minipossut ja kesäkanat ym. eivät kuulu rehulainsäädännön määritelmien mukaan lemmikkieläimiin, vaan niille tarkoitetun rehun tulee aina olla valmistettu sellaisista raaka-aineista, jotka ovat soveltuvia elintarviketuotantoeläimille.

Sivu on viimeksi päivitetty 14.3.2024