Elintarvikemarkkinavaltuutettu vieraili Pohjois-Pohjanmaalla

5.7.2021

Valtuutettu oli 7.—9.6. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen vieraana ja kävi paikallisten toimijoiden luona. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen Elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueen johtaja Petri Keränen sekä maaseutuyksikön päällikkö Timo Lehtiniemi esittelivät keskuksen sekä maaseutuyksikön toimintaa. Vierailukohteita oli yhteensä viisi, minkä lisäksi valtuutettu tapasi muutamia toimijoita etäyhteyden avulla varsinaista vierailua seuranneella viikolla.

Vierailu alkoi ELY-keskukselta, jossa valtuutettu kuuli paitsi ELY-keskuksen myös MTK:n ja ProAgrian edustajien näkemyksiä maakunnan maatalous- ja elintarvikemarkkinoihin liittyen.

Valtuutettu tutustui Vihiluodon Kala Oy:hyn, joka on kalanjalostus- ja tukkuliike Limingan Tupoksessa. Vihiluodon Kala Oy toimittaa kalaa päivittäin vähittäiskaupoille sekä ravintoloille ja ammattikeittiöille. Lisäksi yrityksellä on toimitilojensa yhteydessä oma kalaravintola. Vihiluodon Kala Oy:n sijainti nelostien varrella on oivallinen elintarvikkeiden logistiikkaketjun kannalta.


Kasvihovi Oy:ssä valtuutettu tutustui elintarviketukkuliiketoimintaan sekä kasvisten jalostamiseen. Lisäksi valtuutetulle esiteltiin Hätälä Oy:n kalanjalostustoimintaa.


Valtuutettu vieraili myös Feelia Oy:ssä Pyhännällä. Feelia Oy valmistaa esivalmisteltuja kotiruoka-aterioita autoklaavitekniikalla, joka parantaa tuotteiden säilyvyyttä merkittävästi. Feelia Oy toimittaa aterioita kuluttajille verkkokauppansa kautta. Asiakkaina on myös julkisen puolen toimijoita, kuten kuntia, joille Feelia Oy toimittaa kouluaterioita.

Kinnusen Mylly Oy:ssä Utajärvellä valtuutettu tutustui erilaisten myllytuotteiden valmistukseen. Kinnusen Mylly Oy on erikoistunut puhdaskauran tuotantoon, jota varten yrityksellä on oma mylly.

Valtuutettu päätti vierailunsa tutustumalla Pohjolan Peruna Oy:n toimintaan Vihannissa. Pohjolan Peruna Oy valmistaa paikallisista raaka-aineista perunajalosteita sekä päivittäistavarakaupoille että suurtalouskeittiöille.

Varsinaisen vierailun jälkeen valtuutettu tapasi etäyhteyden avulla myös Real Snacks Oy:n ja Vaalan Juustola Oy:n edustajia. Real Snacks Oy on Pyhännällä toimiva mantereen ainoa perunalastujen valmistaja. Lisäksi yritys valmistaa kaurasnackseja ja maissinaksuja. Vaalan Juustola Oy puolestaan on yksi Suomen ensimmäisistä juustoleivän teollisista valmistajista.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu on pyrkinyt tutustumaan sidosryhmiin aktiivisesti toimikautensa aikana. Covid-19 on vaikeuttanut vierailuiden toteutumista, mutta vierailu Pohjois-Pohjanmaalle saatiin suoritettua koronaturvallisesti. Vierailuilla ja tutustumiskierroksilla pyritään luomaan suhteita sidosryhmien jäseniin sekä kasvattamaan luottamusta valtuutetun ja elintarvikeketjun toimijoiden välillä.

Kiitos Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle mahdollisuudesta päästä verkostoitumaan ja tutustumaan alkutuotantoon ympäri Pohjois-Pohjanmaata.