Elintarvikemarkkinalakiin esitetään jälleen muutoksia

25.10.2022

Maa- ja metsätalousministeriö on vastikään ehdottanut muutoksia elintarvikemarkkinalakiin. Lakiluonnoksen lausuntokierros päättyi 12.10.2022 ja muutosten on tarkoitus tulla voimaan keväällä 2023. Edellinen elintarvikemarkkinalain muutos on ollut täysimääräisesti voimassa vasta toukokuusta 2022 lähtien.

Lakiluonnoksessa ehdotetaan elintarvikeketjussa noudatettavien maksuaikojen lyhentämistä ja palautusten kieltämistä sekä viranomaisen määritelmän tarkentamista. Lisäksi elintarvikemarkkinavaltuutetulle esitetään uusia tehtäviä. Tehtäviin ehdotetaan lisättäväksi markkinoiden seuraaminen sekä mahdollisuus avustaa pyynnöstä osapuolia neuvotteluissa. Avustaminen voisi tapahtua tietyissä kauppalain tarkoittamissa tilanteissa. Lisäksi valtuutetulle asetettaisiin velvollisuus ottaa asioita oma-aloitteisesti käsiteltäväksi.

Markkinoiden seuraaminen osaksi valtuutetun tehtäviä

Lakiluonnoksessa ehdotetaan, että valtuutetun tehtäviin lisätään markkinoiden seuraaminen. Markkinoiden seuranta voisi käytännössä olla esimerkiksi hintamarginaalien tai kustannusrakenteiden tarkastelua ilman varsinaista epäilyä elintarvikemarkkinalain säännösten rikkomisesta. Asia on noussut esille erityisesti vallitsevan kustannuskriisin yhteydessä.

Käytännössä valtuutettu on jo nyt seurannut markkinoiden toimintaa omasta aloitteestaan, joten tehtävän lisääminen lakiin ei tosiasiallisesti muuta nykytilannetta. Valtuutetun on myös jatkossa voitava itse harkita, millaista markkinoiden seurantaa se tekee.

Valtuutetun tiedonsaantioikeudet säilyvät ennallaan

Valtuutetun on nykyisellään mahdollista saada elintarvikemarkkinalain nojalla tietoja ainoastaan, kun valvontatehtävät edellyttävät sitä. Valtuutettu valvoo lain vaatimusten ja kieltojen noudattamista. Laissa edellytetään lisäksi, että pyydettävät tiedot ja asiakirjat ovat välttämättömiä valvontatehtävien kannalta. Lakiluonnoksessa ei ehdoteta valtuutetun tiedonsaantioikeuksien laajentamista.

Nykyinen tietojensaantia koskeva säännös ei siis velvoita antamaan valtuutetulle tietoja, jotka liittyvät yleisemmin markkinoiden toimivuuden tai markkinaolosuhteiden selvittämiseen. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi toimijoiden osto- ja myyntihinnat, osto- ja myyntimäärät sekä kustannusrakennetta koskevat tiedot. Alan toimijat voivat luovuttaa kyseisiä tietoja valtuutetulle, mutta velvollisuutta tähän ei ole.

Hintasääntely ei kuulu valtuutetun toimivaltaan

Valtuutettu ei sääntele maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden hintoja. Valtuutettu ei myöskään valvo hintoja. Koska hinnat ovat toimijoiden välinen sopimusasia, toimijoilla ei ole velvollisuutta luovuttaa hintaa koskevia tietoja valtuutetulle, ellei valtuutettu epäile toimijaa elintarvikemarkkinalain säännösten rikkomisesta.

Elintarvikemarkkinavaltuutetun lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi elintarvikemarkkinalain muuttamisesta, annettu 12.10.2022 (PDF)