Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta julkaisi suosituksen lihantuottajasopimusten yksipuolisesta muuttamisesta – elintarvikemarkkinavaltuutetulla selkeä kanta

14.12.2023

Keskuskauppakamarin yhteydessä toimiva Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta on 13.12.2023 antanut suosituksen lihantuottajasopimusten yksipuolisesta muuttamisesta. Lautakunta suosittaa, että yritykset lihatoimialalla kiinnittävät huomiota siihen, ettei sopimuksia muuteta yksipuolisesti. Sopimusten yksipuolinen muuttaminen on hyvän kauppatavan vastaista. 

Suositusta koskevan lautakunnan tiedotteen mukaan ”Sopimuksen jälkikäteisen muuttamisen edellytyksenä on, että molemmat sopimusosapuolet hyväksyvät muutoksen. Mikäli sopimusta on tarpeen muuttaa, lautakunta suosittaa, että teurastamoyritys toimittaa lihantuottajalle ehdotuksensa sopimusmuutoksesta kirjallisesti hyvissä ajoin ennen ehdotettua muutosajankohtaa. Lisäksi teurastamoyrityksen on arvioitava, millainen merkitys muutoksella olisi lihantuottajan asemaan.”

Elintarvikemarkkinavaltuutettu on aiemmin tänä vuonna toteuttanut elintarvikemarkkinoiden eri toimialoille kohdistettuja kyselyitä. Liha-alaa koskevan syksyllä 2023 toteutetun kyselyn tulosten mukaan kyseisellä alalla ilmenee elintarvikemarkkinalainsäädännössä kiellettyjä käytäntöjä ja sopimusehtoja.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu kiittää kauppatapalautakuntaa nyt annetusta suosituksesta, jonka valtuutettu toivoo selkeyttävän sallittuja sopimuskäytäntöjä suosituksen soveltumisalan lisäksi myös muilla elintarvikemarkkinoiden toimialoilla.

”Toivon, että lautakunnan suositus otetaan markkinoilla vakavasti. Alan toimijoiden on myös syytä pitää mielessä, että sopimusehtojen yksipuolinen muuttaminen on elintarvikemarkkinalain vastaista. Elintarvikemarkkinavaltuutettu valvoo lain noudattamista”, muistuttaa elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikberg.

Elintarvikemarkkinalain mukaan maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden toimitussopimuksissa ei saa käyttää ehtoa tai soveltaa menettelyä, jonka perusteella ostaja voi yksipuolisesti muuttaa sopimuksen ehtoja. Ehtojen yksipuoliset muutokset voivat liittyä etenkin sovittujen tilausmäärien ja hintojen muutoksiin.

Sopimusehtojen yksipuolista muuttamista koskeva kieltosäännös lisättiin elintarvikemarkkinalakiin lainmuutoksella (29.1.2021/116). Säännöksen taustalla on Euroopan unionin niin sanottu kauppatapadirektiivi, johon perustuvat elintarvikemarkkinalain muutokset tulivat voimaan 1.11.2021.

Epäillyissä sopimusten yksipuolista muuttamista koskevissa tilanteissa voi olla yhteyksissä elintarvikemarkkinavaltuutetun toimistoon. Elintarvikemarkkinavaltuutetun toimiston tavoittaa parhaiten sähköpostitse osoitteesta etmv(at)etmv.fi.

 

Lue Elintarvikeketjun kauppatapalautakunnan suositus kokonaisuudessaan täällä.