Elintarvikemarkkinavaltuutettu julkaisi oppaan elintarvikemarkkinoiden sääntelystä ja valvonnasta

3.11.2023

Elintarvikemarkkinavaltuutettu on julkaissut oppaan elintarvikemarkkinoiden sääntelystä ja valvonnasta. Elintarvikemarkkinoita säännellään monin eri tavoin ja keinoin niin kansallisesti kuin Euroopan unionin tasolla. Markkinoiden valvontaan osallistuu lukuisia eri tahoja. Sääntelyn ja valvonnan kokonaisuus voi aiheuttaa elintarvikeketjun toimijoille haasteita ja epätietoisuutta siitä, kuka tai mikä on missäkin tapauksessa toimivaltainen taho. 

Elintarvikemarkkinavaltuutetun toimistossa toimitetun oppaan tarkoituksena on selkeyttää eri toimijoiden rooleja elintarvikemarkkinoiden sääntelyssä ja valvonnassa. Oppaassa avataan elintarvikemarkkinavaltuutetun lisäksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston sekä Keskuskauppakamarin kolmen elintarvikemarkkinoiden sääntelyn ja valvonnan kannalta merkittävimmän lautakunnan toimintaa: Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta, Liiketapalautakunta ja Elintarvikemarkkinointilautakunta. Lisäksi oppaassa esitellään alan keskeistä sääntelyä. 

Opas on suunnattu kaikille elintarvikemarkkinoiden toimijoille, mutta siitä on tarkoituksellisesti rajattu pois kuluttajien kohderyhmä. Näin ollen oppaassa ei käsitellä kaupan ja kuluttajan välisiä suhteita.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu kannustaa kaikkia antamaan oppaasta palautetta ja kehitysehdotuksia. Opasta päivitetään tarvittaessa.

Opas elintarvikemarkkinoiden sääntelystä ja valvonnasta (PDF)