Elintarvikemarkkinavaltuutetun kyselyt paljastavat elintarvikemarkkinoiden epäkohtia ja epäiltyjä lainvastaisuuksia

19.12.2023

Elintarvikemarkkinavaltuutettu on vuoden 2023 aikana toteuttanut elintarvikemarkkinoiden eri toimialoille kohdistettuja kyselyitä. Kyselyiden tavoitteena on tuottaa valtuutetun toiminnalle tärkeää tietoa elintarvikemarkkinalain noudattamisesta käytännössä.

Leipomo- ja konditoria-alan toimijoille kesällä toteutetun kyselyn tulosten mukaan yleisimmät laissa kielletyt hyvien kauppatapojen vastaiset käytännöt liittyivät liian pitkiin maksuaikoihin, sopimusten yksipuolisiin muutoksiin ja palautuksiin.

Kyselyitä on jatkettu loppuvuoden aikana eri toimialoilla. Liha-alan kyselyyn saatujen vastausten alustavien tulosten mukaan markkinoilla ilmenee laajasti laissa kiellettyjä käytäntöjä ja sopimusehtoja. Vastausten perusteella esimerkiksi sovittuja maksuaikoja ja hintoja muutetaan yksipuolisesti. Lisäksi myymättä jääneitä tuotteita palautetaan maksamatta niistä. Elintarvikemarkkinavaltuutettu jatkaa jo saatujen tulosten analysointia ja tiedottaa aiheesta lisää alkuvuonna 2024.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu jatkaa edelleen alakohtaisten kyselyiden toteuttamista ja katsoo, että kauppatapoja ja lain noudattamista tulee elintarvikemarkkinoilla parantaa huomattavasti. Kyselyiden tuloksia julkistetaan lisää vuoden 2024 aikana ja elintarvikemarkkinavaltuutetun viranomaistoimia suunnataan etenkin niille aloille, joilla esiintyy huomattavia ongelmia.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu aikoo keskustella vuoden 2024 aikana vakavasti sidosryhmien kanssa kaikista niistä toimista, joilla huolestuttavaa tilannetta voidaan parantaa.