Euroopan komission tuore ehdotus lyhentäisi elintarvikeketjun maksuaikoja

28.9.2023

Euroopan unionissa on valmisteilla lainsäädäntöehdotus, joka lyhentäisi elintarvikeketjun maksuaikoja. Nykyisin muille kuin pilaantuville maataloustuotteille ja elintarvikkeille on mahdollista sopia enintään 60 päivän maksuajasta. Jos uusi ehdotus tulee voimaan sellaisenaan, minkään tuotteen maksuaika ei saisi olla enempää kuin 30 päivää.

Euroopan komissio julkaisi 12.9.2023 lainsäädäntöehdotuksen maksuviivästysten torjumiseksi. Ehdotus on osa kokonaisuutta, jonka tavoitteena on parantaa pienten ja keskisuurten yritysten asemaa. Komission mukaan maksuviivästykset vaarantavat pk-yritysten kassavirran ja heikentävät toimitusketjujen toimintaedellytyksiä.

Komissio ehdottaa vuonna 2011 annetun maksuviivästysdirektiivin (2011/7/EU) korvaamista asetuksella. Asetus on sellaisenaan sitova säädös ja sitä sovelletaan kaikilta osin kaikkialla EU:ssa. Suomessa maksuviivästysdirektiivi on pantu täytäntöön lailla kaupallisten sopimusten maksuehdoista (18.1.2013/30).

Asetusehdotuksessa säädetään muun muassa 30 päivän enimmäismaksuajasta. Tätä pidemmät maksuajat eivät olisi jatkossa enää sallittuja missään tilanteessa. Enimmäismaksuaikaa sovellettaisiin niin yritysten kuin myös yritysten ja viranomaisten välillä.

Ehdotuksella poikettaisiin kauppatapadirektiivissä (2019/633) säädetystä enimmäismaksuajasta. Kauppatapadirektiivi mahdollistaa muille kuin pilaantuville maataloustuotteille ja elintarvikkeille enintään 60 päivän maksuajan. Komission ehdotuksessa tämä aika lyhenisi 30 päivään. Vastikään muun muassa maksuaikojen osalta muutettu elintarvikemarkkinalaki mahdollistaa tällä hetkellä tavarantoimittajan aloitteesta muille kuin pilaantuville tuotteille enintään 60 päivän maksuajan. Ehdotus ei vaikuttaisi kansallisessa lainsäädännössä säädettyihin lyhyempiin maksuaikoihin.

Seuraavaksi komission ehdotusta käsittelevät EU:n jäsenvaltiot sekä Euroopan parlamentti ja neuvosto. Mikäli Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyvät ehdotuksen, aletaan uusia säännöksiä soveltaa vuoden kuluttua asetuksen voimaantulosta. Suomessa ehdotuksen valmistelusta vastaa oikeusministeriö. Asian käsittelyn etenemistä voi seurata täältä.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu seuraa asian etenemistä aktiivisesti.

Lue aiheesta lisää:

Komission asetusehdotus (saatavilla tällä hetkellä englanniksi, saksaksi ja ranskaksi)
Komission tiedote
Kysymyksiä ja vastauksia: Maksuviivästyksiä koskeva asetus