Ylipitkistä maksuajoista määrättiin Ruotsissa huomattava seuraamusmaksu

2.11.2023

Ruotsin Kilpailuvirasto on 26.10.2023 määrännyt viiden miljoonan kruunun (noin 410 000 euroa) seuraamusmaksun hedelmä- ja vihannestukulle, joka ei heti ryhtynyt noudattamaan Ruotsin elintarvikemarkkinalaissa (SFS 2021:579) säädettyä 30 päivän maksuaikaa.

Hedelmä- ja vihannestukkukaupan ja tavarantoimittajien välisissä sopimuksissa oli sovittu 40 päivän maksuajasta. Kun Ruotsin elintarvikemarkkinalaki tuli voimaan 1.11.2021, tavarantoimittajat pyysivät, että maksuaika olisi uuden lain mukainen 30 päivää. Kun sopimuksia ei heti muutettu, Ruotsin Kilpailuvirasto ryhtyi tutkimaan asiaa. Tutkimuksissa selvisi, että 30 päivän maksuaikaa oli rikottu eli ainakin kuudelle tavarantoimittajalle oli maksettu toimitetuista hedelmistä ja vihanneksista 4-23 päivää myöhässä.

Tukkuliike vastasi Ruotsin Kilpailuvirastolle uskoneensa, että laissa oli kohtuullinen siirtymäaika ja että satojen sopimusten muuttaminen vie aikaa. Vaikka tukkuliike alkoikin heti vuoden 2022 alussa muuttaa sopimuksia lain mukaisiksi, Ruotsin Kilpailuvirasto totesi, että lakia olisi tullut noudattaa heti eikä tukkuliike ollut reagoinut tavarantoimittajien pyyntöihin.

Ruotsin Kilpailuvirasto määräsi tukkuliikkeen maksamaan huomattavan suuren seuraamusmaksun ”pelotevaikutuksen” aikaan saamiseksi. Päätös ei ole lainvoimainen eli tukkuliikkeellä on kolme viikkoa aikaa hakea siihen muutosta valittamalla Tukholman hallinto-oikeuteen.

Suomen ja Ruotsin lainsäädännöt poikkeavat seuraamusten osalta toisistaan. Vaikka Suomenkin elintarvikemarkkinalain 12 a §:n mukaan ostajalle voidaan määrätä elintarvikemarkkinoiden seuraamusmaksu, laissa säädetään Ruotsin lakia yksityiskohtaisemmin myös lievemmistä seuraamuksista ja menettelyistä. Näitä ovat neuvottelu ja sovinnon edistäminen (9 §), huomautus (10 §), julkinen varoitus (11 §) ja kielto (11 a ja 12 §).

Tiedote:  Grossistbolag får betala sanktionsavgift för sena betalningar till leverantörer (konkurrensverket.se)

Päätös: Sanktionsavgift enligt lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter – betaltider längre än 30 dagar, dnr 774/2021 – Everfresh AB (konkurrensverket.se)