Aromiryhmät ja niiden määritelmät

Aromiaineet ovat määriteltyjä kemiallisia aineita, joilla on aromaattisia ominaisuuksia. Esimerkikkejä aromiaineista: ammoniumkloridi, kofeiini, glysyrritsiinihappo, 3-metoksibentsoehappo, vanilliini.

Luontaisilla aromiaineilla tarkoitetaan aromiaineita, jotka saadaan kasvi-, eläin- tai mikrobiologista alkuperää olevasta raaka-aineesta.

Aromivalmisteet ovat elintarvikkeesta tai kasvi-, eläin- tai mikrobiologista alkuperää olevasta raaka-aineesta valmistettuja seoksia, joilla on aromaattisia ominaisuuksia. Esimerkkejä elintarvikkeista valmistetuista aromivalmisteista: appelsiiniöljy, vaniljauute, paprikauute.

Paistoaromit ovat valmisteita, joita saadaan kuumentamalla seosta, jonka ainesosilla ei välttämättä ole aromaattisia ominaisuuksia, mutta joista vähintään yksi ainesosa sisältää typpeä (amino) ja toinen ainesosa on pelkistävä sokeri. Paistoaromien valmistuksessa käytettävät ainesosat voivat olla elintarvikkeita tai muita raaka-aineita.

Savuaromit ovat valmisteita, joita saadaan fraktiointi- ja puhdistusprosessin avulla kondensoidusta savusta. Savuaromien käyttöä pidetään terveyden kannalta turvallisempana kuin perinteistä savustusprosessia, koska savuaromeista on poistettu esimerkiksi polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä (PAH-yhdisteitä).

Aromien lähtöaineilla tarkoitetaan valmisteita, joilla ei välttämättä ole aromaattisia ominaisuuksia, mutta jotka tarkoituksellisesti lisätään elintarvikkeeseen ainoana tarkoituksena tuottaa elintarvikkeen valmistuksen aikana makua hajoamisen tai muiden ainesosien kanssa reagoimisen seurauksena. Lähtöaine voi olla saatu elintarvikkeesta tai muusta raaka-aineesta.

Elintarvikkeen ainesosalla, jolla on aromaattisia ominaisuuksia tarkoitetaan muuta elintarvikkeen ainesosaa kuin aromia, jota voidaan lisätä elintarvikkeeseen pääasiallisena tarkoituksena antaa elintarvikkeelle makua tai muuttaa sen makua ja jolla on merkittävä vaikutus tiettyjen luontaisesti esiintyvien epäsuotavien aineiden pitoisuuksiin elintarvikkeissa. Tällainen ainesosa on esimerkiksi kaneli, joka sisältää aromiaineena kumariinia.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023